Revolutionaire weersatelliet zal extreme weersomstandigheden beter voorspellen

Door klimaatverandering komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor. De overstromingen in de zomer van 2021 maakten meer dan 180 slachtoffers in Duitsland en België en en ook de gevolgen van de recorddroogte en branden deze zomer.

Trefwoorden: #klimaat, #KMI, #satelliet

Lees verder

research

( Foto: EUMETSAT )

ENGINEERINGNET.BE - Het Europees Milieuagentschap schat dat het weer en klimaatgerelateerde gebeurtenissen tussen 1980 en 2022 ongeveer 520 miljard euro schade veroorzaakten in de Europese Economische Ruimte (EER). In dezelfde periode vielen ook ongeveer 145.000 dodelijke slachtoffers.

EUMETSAT Director-General Phil Evans: “Het Meteosat Third Generation (MTG) systeem is het meest complexe en innoverende geostationaire meteorologisch satellietsysteem dat ooit is gebouwd.

Deze miljardeninvestering heeft tot doel in de lidstaten meteorologische diensten aan te bieden met veel meer accuraatheid, waardoor levens, eigendommen en infrastructuur kunnen worden gespaard.”

De eerste satelliet van het systeem wordt eind dit jaar gelanceerd. Deze satelliet maakt elke 10 minuten beelden met een hogere resolutie en meer precisie van Europa en Afrika,

Daniel Gellens, Directeur-Generaal van het KMI: “Eens het MTG-systeem volledig operationeel is, zal het ons ook helpen om vanuit de ruimte de volledige levenscyclus van een storm te volgen. En dat is een primeur.

We zullen de eerste tekenen van instabiliteit in de atmosfeer kunnen detecteren voordat wolken worden gevormd, de ontwikkeling van stormen monitoren en bliksemactiviteit volgen. We werken samen met EUMETSAT om de gegevens van MTG optimaal te kunnen gebruiken.”