• 03/05/2012

Chemie en life sciences presteert sterk in 2011

Sector uit de crisis dankzij forse stijging investeringen en innovatie-uitgaven

Trefwoorden: #chemie, #energie, #essenscia

Lees verder

b2b

ENGINEERINGNET.BE -- Volgens essenscia zijn de Belgische chemische industrie, kunststoffen en life sciences duidelijk uit de crisis. De omzet van de sector groeide met 11% tot 58 miljard euro, meteen het hoogste cijfer ooit. De investeringen stegen fors tot 1,8 miljard euro (+37%) en de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling tot 2,7 miljard euro (+11%).

De chemie en life sciences zouden ook veruit de belangrijkste exportsector van het land vormen, met een positieve handelsbalans van 26 miljard euro.

De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner met een aandeel van 72%. Binnen Europa gaat meer dan de helft naar de buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk, wat meteen aantoont dat de competitiviteit van onze industrie ten opzichte van de directe buurlanden van levensbelang is.

Wouter De Geest, voorzitter van essenscia: “2011 was een sterk jaar voor onze sector. Deze prestaties zijn niet het resultaat van toeval, maar de uitkomst van hard werk van al onze medewerkers. De impact van de chemische industrie en life sciences op het sociaal-economisch weefsel in België is ondertussen uiterst substantieel geworden. Dit succes brengt dus ook een groeiende maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Samen met alle regeringen wensen wij constructief verder te bouwen aan de toekomst van onze industrie”.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia: “Wij kijken met vertrouwen naar de toekomst, maar blijven bezorgd over de steeds oplopende meerkosten voor hernieuwbare energie die onze internationale competitiviteit bedreigen. Bij ongewijzigd beleid stijgen de meerkosten met 60% tegen 2020. Zonder afbreuk te doen aan de klimaatdoelstellingen van Europa, vragen wij dat de regeringen werk maken van een hervorming van het groene stroombeleid en de offshore windenergie in lijn met onze buurlanden.”

De Geest: “Voor ons is een debat over het competitief maken van de loonkost noodzakelijk. Een gerichte lastenverlaging voor volcontinuarbeid is hierin essentieel. (…) Ondernemingen nemen hun investeringsbeslissingen voor de lange termijn, zeker in een kapitaalintensieve sector zoals de chemie en farma. Een stabiel en rechtszeker beleidskader zonder onnodige administratieve complexiteit is een must om onze koppositie in Europa te kunnen behouden.”

Download hier de presentatie van de kerncijfers 2011 en de beleidsboodschappen van essenscia:
Persconferentie kerncijfers.pdf


(KV)(luchtfoto Wikipedia: Haven van Antwerpen, site BASF op voorgrond)