VIVES investeert in waterstoftechnologie als alternatieve energiebron

Belangrijke pion in een versnelde energietransitie is waterstof. De hernieuwbare energiebron biedt veel kansen richting een duurzamere toekomst. Hogeschool VIVES investeert al jaren in kennis, knowhow en infrastructuur rond waterstoftechnologie.

Trefwoorden: #opleiding, #VIVES, #waterstof

Lees verder

Opleiding

( Foto: Hogeschool VIVES )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Commissie geeft groen licht aan België en twaalf andere EU-lidstaten om tot 5,2 miljard euro overheidssteun te pompen in innovatieve waterstofprojecten. Engie Belgium, Fluxys en TECforLime zijn betrokken langs Belgische zijde.

Deze steun is nodig om een duurzame transitie in gang te zetten. Ze maken investeringen in infrastructuur mogelijk zodat waterstof geproduceerd, opgeslagen en getransporteerd kan worden.

Hogeschool VIVES heeft op het vlak van waterstof jarenlang expertise opgebouwd en werd ze recent door de Vlaamse Regering nog uitgeroepen tot Vlaams kenniscentrum rond waterstoftechnologie.

Steven De Tollenaere, docent autotechnologie en waterstofexpert bij VIVES: “Vandaag zijn we klaar om bedrijven te begeleiden om een transitie te maken. We gingen al aan de slag met de logistieke sector, de bouwsector en verschillende architecten en is het nu mogelijk om heftrucks en kranen te laten werken op waterstof.”

Ook zonnepanelen bieden potentieel. De niet-benutte hernieuwbare elektriciteit van zonnepanelen kan opgeslagen worden in groene waterstof, die in tegenstelling tot batterijopslag langdurig opgeslagen kan worden.

In de winter kan de opgeslagen waterstof dan terug omgezet worden in elektriciteit en warmte en kunnen de seizoenen overbrugd worden met de opslag uit de zomer.

Waterstof kan binnenkort ook in heel wat huiskamers aanwezig zijn. Nieuwe gascondensatieketels functioneren momenteel al met een mengsel van 20% waterstofgas en dat kan op termijn 100% worden.