Supersnelle AI-camera voorkomt fouten bij 3D-printen

Onderzoekscentra imec en Flanders Make presenteren een eerste proof-of-concept van een supersnelle AI-camera, die het 3D-printen van metalen onderdelen automatisch bijstuurt. Dit is belangrijk voor de kwaliteitsgarantie van kritische onderdelen.

Trefwoorden: #3D, #artificiële intelligentie, #imec, #print

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Om metalen onderdelen op maat te creëren in de luchtvaart, voor windturbines of voor medische implantaten wordt vaak gebruik gemaakt van lasergebaseerde 3D-printers.

Daarbij smelt een laser een metaalpoeder laagje na laagje weg in een bepaald patroon, maar elke minieme afwijking van de smelttemperatuur kan tijdens het printen defecten veroorzaken.

Anders dan bij massaproductie is de kwaliteitscontrole van elk afzonderlijk product cruciaal, omdat elke 3D-print in feite een nieuw productieproces op zich is. Het vervelende is dat deze controle nu achteraf dient te gebeuren en dat er dus kostbare tijd, energie en middelen verloren gaan telkens een object helemaal opnieuw geprint moet worden.

Dankzij het Vision-in-the-Loop (VIL)-project kan deze controle binnenkort in-line gebeuren en kan er al tijdens het 3D-printproces gecorrigeerd worden voor nakende fouten. Zodra een supersnelle en intelligente camera detecteert dat de laser op een bepaalde plaats te veel of te weinig warmte genereert, past het systeem ogenblikkelijk de instellingen van de laser aan om defecten te voorkomen.

De kwaliteit van elk geprint object wordt daarmee gegarandeerd, wat een enorme tijd- en kostenbesparing oplevert. Doordat defecte objecten niet volledig opnieuw geprint moeten worden, blijft er bovendien geen afval achter en kan energie bespaard worden.

De AI-camera kan het 3D-printproces op een welbepaalde printer bijsturen voor één type metaal. De resultaten stemden de partners in het project dermate tevreden dat er meteen een vervolgproject werd uitgetekend.

Op de foto: de AI camera geïnstalleerd op een 3D-onderzoeksprinter bij Flanders Make. Het beeld rechts toont wat de camera analyseert.

ACHTERGROND
De technologie erachter werd ontwikkeld binnen Vision-in-the-Loop (VIL), een imec.icon-innovatieproject in samenwerking met Flanders Make en met de Vlaamse bedrijven Materialise, AdditiveLab, Dekimo en ESMA.