Eerste Europese proef met CO2 opslag in Noordzee stapje dichterbij

Door een akkoord tussen de Belgische en Deense regering kan Europa's allereerste demonstratieproject starten, een belangrijke stap voor Project Greensand, dat de opslag van 1,5 miljoen ton CO2 tegen 2025 en tot 8 miljoen ton tegen 2030 mogelijk zal maken.

Trefwoorden: #CO2, #Ineos, #Noordzee, #opvangen, #project

Lees verder

Techniek

( Foto: Ineos )

ENGINEERINGNET.BE - Belgische en Deense ministers hebben een baanbrekende overeenkomst gesloten om het mogelijk te maken dat afgevangen CO2 over hun grenzen wordt vervoerd om permanent te worden opgeslagen in een zandsteenreservoir op 1.800 meter onder de zeebodem van de Deense Noordzee.

Dankzij de overeenkomst kan Project Greensand doorgaan met de allereerste Europese proef voor de volledige toeleveringsketen voor koolstofafvang en -opslag, die later dit jaar zal worden uitgevoerd.

De koolstofdioxide die Ineos in zijn fabriek in Zwijndrecht heeft opgevangen, kan nu via de haven van Antwerpen worden verscheept naar het Nini West-olieplatform, 200 km voor de westkust van Denemarken, waar het als vloeistof zal worden geïnjecteerd in het voormalige olieveld onder de zeebodem. 

Project Greensand behoort tot de koplopers van CO2 opslagprojecten in Europa. Het verenigt een consortium van 23 gespecialiseerde bedrijven, onderzoekscentra, instellingen en logistieke partners onder leiding van Ineos en Wintershall Dea, met de ambitie om tegen 2030 uiteindelijk tot 8 miljoen ton CO2 per jaar op te slaan.