Instituut voor Tropische Geneeskunde opent gloednieuw onderzoekscomplex

In het nieuwe Clinical Trial Centre (CTC) test het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) nieuwe vaccins, medicatie en behandelingen tegen infectieziekten uit, alvorens ze in gebruik genomen kunnen worden.

Trefwoorden: #geneeskunde, #infectie, #onderzoek, #vaccin, #ziekte

Lees verder

Nieuws

( Foto: Instituut voor Tropische Geneeskunde )

ENGINEERINGNET.BE - Nieuwe medicijnen en vaccins kunnen niet zomaar gebruikt worden. Eerst zijn grondige tests nodig om te bepalen of de behandelingen veilig en effectief zijn.

Pas na het doorlopen van verschillende testfasen kunnen nieuwe medicijnen en vaccins op grote schaal ingezet worden. Ook het ITG voert dergelijke studies uit. Het kersverse CTC zorgt ervoor dat die onderzoeken in de meest optimale omstandigheden kunnen verlopen.

Marc-Alain Widdowson, directeur van het ITG: "Het doel van ons instituut is om wetenschap in te zetten om de gezondheid in lage- en middeninkomenslanden te verbeteren, en zo bij te dragen aan de wereldwijde gezondheid. In ons nieuw centrum doen we onderzoek naar vaccins en geneesmiddelen tegen infectieziekten hier in België, maar met relevantie voor lage- en middeninkomenslanden".

Het ITG is al meerdere jaren betrokken bij klinische studies met academische partners (bv. UAntwerpen, UGent, ULB Erasme) of met partners uit de farmaceutische industrie (bv. Johnson & Johnson). Dankzij het CTC kan het instituut deze samenwerkingen uitbreiden.

ACHTERGROND
Het CTC is medegefinancierd door De Vlaamse Veerkracht, het relanceplan dat de Vlaamse overheid in het zog van de coronapandemie oprichtte om het economische en maatschappelijke weefsel in Vlaanderen te herstellen. De bouw en inrichting van het CTC kostte ongeveer 550.000 euro.