UZ Gent en Ziphius gaan 'self-amplifying' RNA-vaccins produceren

In deze publiek-private samenwerking zal Ziphius Vaccines in de GMP-unit (Good Manufacturing Practice unit) van het UZ Gent op beperkte schaal nieuwe vaccins produceren voor klinische studies, in dit geval profylactische self-amplifying RNA-vaccins.

Trefwoorden: #pandemie, #RNA, #UZ Gent, #vaccin

Lees verder

Nieuws

( Foto: UZ Gent )

ENGINEERINGNET.BE -  Het is  de eerste keer in Europa dat een universitair ziekenhuis dergelijke vaccins zal produceren voor een industriële partner in een GMP-unit.

Deze samenwerking laat toe om nieuwe ontdekkingen versneld om te zetten naar klinisch bruikbare geneesmiddelen. Op die manier willen beide partijen bijdragen aan ‘Pandemic preparedness’ - het snel en gepast kunnen reageren op toekomstige pandemieën.

Ziphius’ self-amplifying of zelfreplicerend RNA-platform vormt de basis voor een volgende generatie vaccins en therapieën. Het platform is ontworpen om efficiënte, veelzijdige en snelle reacties op gezondheidsbedreigingen mogelijk te maken en biedt de mogelijkheid om te coderen voor verschillende ziektes tegelijkertijd.

Dit saRNA-platform zorgt ervoor dat het RNA zichzelf enkele malen vermenigvuldigt voor het afgebroken wordt. Op deze manier kan hetzelfde effect gecreëerd worden als traditionele mRNA-vaccins, maar met een lagere dosis wat dan weer de kans op negatieve bijwerkingen vermindert.

De GMP-unit (Good Manufacturing Practice unit) van het UZ Gent is een steriele, gecontroleerde omgeving voor de productie van innovatieve medicijnen op basis van RNA en levende cellen. De unit heeft ongeveer 5 jaar ervaring met steriele mRNA bereidingen.