4 miljoen euro voor internationaal baanbrekend onderzoek naar levende materialen

De EU-Commissie kent 4 miljoen euro toe aan Fungateria. In dit project wordt onderzocht hoe levende schimmels in samenwerking met bacteriën duurzame en intelligente materialen kunnen produceren. De VUB neemt hieraan deel.

Trefwoorden: #bacterie, #project, #research, #schimmel, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het project doet onderzoek naar zogenaamde "Engineered Living Materials" (ELM's). ELM’s zijn materialen die bestaan uit levende cellen die binnen verschillende gebruiksscenario's hun biologische activiteit behouden.

Het project zal nieuwe functionaliteiten van deze materialen onderzoeken, zoals hun inherente intelligente, adaptieve en zelfhelende eigenschappen. Deze goedaardige schimmels en bacteriën zijn niet schadelijk zijn voor onze gezondheid.

De belangstelling in het gebruik van schimmels voor diverse materiaaltoepassingen, zogenaamde mycomaterialen, zit enorm in de lift. Zo ontwikkelen bijvoorbeeld Adidas en Hermes prototypen voor schoenen en tassen uit deze materialen, als duurzame alternatieven voor dierlijk leer of plastiek.

Ook de automobielsector heeft interesse in het experimenteren met met zetelbekleding of dashboardisolatie uit mycomaterialen. Bij de huidige experimenten en toepassingen wordt de schimmel aan het einde van de productiefase gedood.

Maar dit nieuwe project gaat nog een stap verder - wat indien we de organismen laten leven tijdens het gebruik van het materiaal? Bijvoorbeeld schoenen uit “schimmelleer” zouden zichzelf kunnen helen als er krassen op de schoenen komen.

Het project zal op mycelium gebaseerde ELM's ontwikkelen die zijn samengesteld uit een co-cultivatieproces met een bacteriestam. De VUB-onderzoeksgroep Microbiologie neemt hierbij de ontwikkeling van een productieplatform voor haar rekening.

Het productieplatform richt zich ook op ecologische prioriteiten zoals de afbraak van milieuverontreinigende stoffen en de opvang van CO2 in de atmosfeer.

Het onderzoeksproject is door de EU-Commissie toegekend in het kader van het financieringsinstrument EIC Pathfinder.

Deelnemende partners: Royal Danish Academy, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent, Universiteit Utrecht, University of Oslo, University of the West of England.