Covestro start bouw nieuwe productie-installatie voor aniline

Bij Covestro in de Antwerpse haven werd gestart met de bouw van een nieuwe productie-installatie voor aniline. Dankzij een investering van meer dan 300 miljoen euro moet dit de Europese hub voor aniline worden. Er worden ook 40 nieuwe jobs gecreëerd.

Trefwoorden: #aniline, #Covestro, #isolatie, #productie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Covestro )

ENGINEERINGNET.BE - Aniline is een belangrijke chemische grondstof en een veelzijdig uitgangsmateriaal voor vele producten, maar voornamelijk voor de hardschuim-component MDI. Dat product wordt op zijn beurt vooral gebruikt voor de productie van isolatiematerialen voor gebouwen en de koelketen.

Door de wereldwijde trend richting duurzaamheid en klimaatneutraliteit wordt voor de MDI-markt op middellange termijn wereldwijd een groei van ongeveer 6% per jaar verwacht. En door de huidige hoge stroom- en gasprijzen, met name in Europa, zou de vraag naar efficiënte isolatie nog meer kunnen aantrekken.

Momenteel wordt zo’n 20% van de stoombehoefte van de site gedekt door het gebruik van proceswarmte uit de productie. De resterende stoombehoefte wordt ingevuld door stoom op basis van aardgas.

Met de ingebruikname van de nieuwe installatie (voorzien voor 2025) zal 40% van de stoombehoefte worden ingevuld door proceswarmte, waarmee de site zijn CO2-voetafdruk uit aardgas aanzienlijk zal verminderen.

Op de foto (vlnr.): Klaus Schaefer (CTO Covestro), Ann Wurman (directeur essenscia Vlaanderen), Annick De Ridder (vice-burgemeester Antwerpen en voorzitter Port of Antwerp-Bruges), Jan Jambon (Vlaams minister-president), Georg Wagner (managing director Covestro nv) en Peter Verdonck (operations manager Covestro nv).