Agoria vreest dat groei technologiesector zal stagneren

Bart Steukers: "De vooruitzichten voor '22 en '23 zijn niet geruststellend. Er bestaat een reëel risico dat we kantelpunten bereiken en dat de groei van de sector tot stilstand komt, waardoor er in 2023 de facto minder banen worden gecreëerd.”

Trefwoorden: #Agoria, #groei, #jobs, #technologie, #vacature, #werk

Lees verder

Columns

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Op een persconferentie in Brussel zette de CEO van de technologiefederatie met cijfers zijn woorden kracht bij.

Zo zullen de hogere energieprijzen en loonkosten de sector tien miljard euro en 2.000 banen in 2023 kosten. De groei van de sector zal volgend jaar nagenoeg tot stilstand komen, nadat in de eerste helft van dit jaar de schaarste al sterk woog op de groei.

De groei vertraagde, de logistieke keten remde de productie af, een tekort aan onderdelen en mensen zette een rem op de activiteit, de creatie van banen verzwakte, de groei van openstaande vacatures plafonneerde op hoog niveau en het gebruik van de bestaande productiecapaciteit daalde fors in het tweede kwartaal van 2022.

Tijdens deze herfst en de winter, maar ook volgend jaar, bestaat volgens Steukers het gevaar dat kantelpunten worden overschreden en dat de sector tot stilstand komt. Men verwacht een daling van de activiteit, het marktaandeel, het aantal jobs en het ondernemersvertrouwen. Tegelijk ziet Agoria de loonkosten stevig oplopen.

De energie- en loonkosten zullen tot historisch lage marges leiden, door exploderende gasprijzen, de inflatie en indexeringen. Met betrekking tot de paritaire comités binnen de technologische industrie wordt dit en volgend jaar een toename in de brutolonen verwacht tussen 17 en 19%.

Dit kan volgens de cijfers van Agoria leiden tot een bijkomende loonkostenhandicap ten opzichte van onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland van 4 tot 5% op twee jaar tijd (2022 - 2023). Dit bovenop de reeds bestaande, historische loonkostenhandicap.

De vooruitzichten voor de technologische sector zijn dan ook niet geruststellend. De economische activiteit dreigt, na een groeiversnelling van 6% in 2021, quasi volledig tot stilstand te komen in 2023 (plus 0,5% voor de techsector).

Volgend jaar verwacht Agoria een verlies van 2.000 banen. De toenemende loonkostenhandicap bedreigt immers de werkgelegenheid fors. Ook het tekort op de arbeidsmarkt blijft de technologiebedrijven parten spelen: met 21.370 openstaande vacatures zochten ze nooit eerder naar meer werkkrachten.

De regionale regeringen moeten volgens Steukers nog veel meer inzetten op activerende maatregelen en scholing.