Opleiding Duaal Leren kent steeds meer succes

2.800 leerlingen volgen dit schooljaar een opleiding Duaal Leren, waarbij ze leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Vorig schooljaar ging het nog om 2.300 leerlingen. Nog eens 1.700 leerlingen werken toe naar een duaal traject.

Trefwoorden: #duaal leren, #opleiding, #werken

Lees verder

Opleiding

( Foto: highwaystarz - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - ‘Duaal leren’ is sinds schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Iedereen wint bij dat systeem. De scholieren worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt.

De scholen kunnen jongeren beter gemotiveerd houden en nog praktijkgerichter opleiden. De bedrijven trainen jonge krachten die na hun opleiding beschikken over alle relevante kennis en kunde en die vlot integreren op de werkvloer.

Sinds dit schooljaar (2022-2023) wordt het stelsel ‘Leren en Werken’ geïntegreerd in Duaal Leren. Concreet is het de bedoeling dat ‘Leren en Werken’ tegen schooljaar 2026-2027 langzaam uitdooft en dat de jongeren in dit stelsel de overstap maken naar Duaal Leren.

Dit schooljaar (2022-2023) zijn er 2.800 leerlingen die een opleiding volgen met Duaal Leren. Vorig schooljaar (2021-2022) gingen het nog om 2.300 leerlingen. Nog eens 1.700 leerlingen werken toe naar een duaal traject. Vorig schooljaar ging het in dit traject nog maar om een kleine 300 leerlingen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Werk Jo Brouns willen het systeem van Duaal Leren in de komende jaren verder laten groeien. Er zal nog veel zorg en aandacht gaan naar de verdere integratie van ‘Leren en Werken’.

Daarnaast willen de ministers ook samen met de werk- en onderwijspartners bekijken of er nog drempels in het systeem van Duaal Leren weggewerkt kunnen worden. Het is zeker ook de bedoeling om nog meer bedrijven warm te maken voor Duaal Leren.

Weyts en Brouns: “Duaal Leren slaat bruggen tussen scholen en bedrijven en het biedt jongeren een uitdagende en erg praktijkgerichte opleiding.”