Belgisch Franse marktbevraging waterstofvervoer succesvol

GRTgaz en Fluxys hebben in juni een marktbevraging gelanceerd om het eerste grensoverschrijdende waterstofvervoersnet met open toegang uit te bouwen. 17 bedrijven zouden willen aansluiten op het voorgestelde vervoersnetproject.

Trefwoorden: #Fluxys, #GRTgaz, #leiding, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys )

ENGINEERINGNET.BE - De samenwerking tussen GRTgaz en Fluxys Belgium bouwt verder op de raadplegingen, die in Frankrijk en België in 2021-2022 werden gevoerd om de vervoersbehoefte aan waterstof van de marktspelers (waterstofverbruikers en -producenten) te evalueren.

De twee operatoren hebben zo de regio van Valenciennes in Frankrijk en de ruimere omgeving van Bergen die zich uitstrekt tot La Louvière en Feluy in België geïdentificeerd als zone met een groot potentieel voor de ontwikkeling van waterstof.

Tijdens de marktbevraging die GRTgaz en Fluxys Belgium gezamenlijk organiseerden, hebben 17 bedrijven een behoefte bevestigd waaruit de opportuniteit blijkt voor een grensoverschrijdende leiding om de waterstofbekkens in Frankrijk en België met elkaar te verbinden.

De respondenten variëren van initiatiefnemers van productieprojecten met elektrolyse van verschillende omvang tot industriële verbruikers die waterstof willen inzetten om hun de­car­boni­serings­doel­stel­lingen te halen.

Naast industriële toepassingen overwegen sommige actoren ook toepassingen in de mobiliteit om toekomstige tankstations te bevoorraden.

Dankzij diepgaand overleg met de verschillende deelnemers kon de waterstofmarkt in de regio fijnmaziger in kaart worden gebracht. De markt omvat naargelang van de overwogen ontwikkelingsopties een productiecapaciteit tussen 300 en 600 MW en een overeenkomstig waterstofverbruik tussen 1,5 en 3 TWh/jaar.

Vraag en aanbod zullen in evenwicht worden gehouden door de mogelijkheid te bieden aan sommige potentiële verbruikers om hun vraagniveau aan te passen aan de beschikbare productie.

Op basis daarvan hebben beide partners beslist een haalbaarheidsstudie van het grensoverschrijdende waterstofvervoersnet te starten vanaf oktober 2022. Die heeft als doel de omvang van de infrastructuur te bepalen en een eerste evaluatie van de kost ervan te maken.

De actoren die zich engageerden in het project zien de resultaten van de studie toekomen in het eerste trimester van 2023.