Nieuw onderzoek naar hoe cellen duwen om processen in gang te zetten

Europees onderzoeksteam ontvangt ERC-subsidie van 10 miljoen euro voor onderzoek naar een fundamentele eigenschap van dierlijke cellen om hun omgeving te kunnen voelen en erin te duwen.

Trefwoorden: #cellen, #ERC, #research

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.BE - Het is een bekend gegeven dat cellen hun omgeving waarnemen en erop reageren door zich aan iets aan te hechten en daar aan te trekken. Uit recent onderzoek blijkt dat cellen ook interacties hebben met hun omgeving zonder zich ergens aan vast te maken: ze verkennen, voelen en vervormen hun omgeving ook door erin te duwen.

Michael Sixt (Institute of Science and Technology Austria): "Doel van ons project is te begrijpen wat de mechanismen achter dit fenomeen is. Het voorgestelde werk probeert nieuwe fundamentele inzichten te verkrijgen in biologische en fysische principes die de basis zijn van de controle van de vorm, integriteit en beweging van cellen."

Celbioloog en Universiteit Utrecht-professor Anna Akhmanova: "Het is een fundamentele eigenschap van alle dierlijke cellen dat ze hun omgeving kunnen voelen en erin kunnen duwen. Dit vermogen draagt bij aan zeer uiteenlopende processen, zoals de embryonale ontwikkeling, de immuunrespons en de uitzaaiing van kanker, terwijl er nog weinig bekend is over de mechanismen erachter."

De Synergy Grant van de Europese onderzoeksraad (ERC) ter waarde van 10 miljoen euro is bedoeld om wetenschappelijke projecten, die lastig vanuit één onderzoeksgebied te benaderen zin, mogelijk te maken. PushingCell heeft als doel om vanuit meerdere invalshoeken uit te zoeken hoe cellen hun vorm en manier van bewegen aanpassen.

De vier onderzoeksleiders en hun laboratoria die in het project samenkomen, zorgen voor een combinatie van expertises. Zo levert de onderzoeksgroep van Akhmanova een bijdrage door microtubuli, een van de belangrijkste onderdelen van het celskelet, te bestuderen en te manipuleren.

Sixt bestudeert de migratie van cellen, Patricia Bassereau (Institute Curie, Frankrijk) is een expert in membraanbiofysica en Pierre Sens (ook Institute Curie) een theoretisch fysicus.

Akhmanova: "De samenwerking brengt onderzoek naar een hoger niveau, omdat we met de andere deelnemende laboratoria geavanceerde biofysische metingen in cellen en in vitro kunnen combineren met theoretische analyses."