John Cockerill ontwerpt 's werelds grootste warmterecuperatieketel

De elektriciteitscentrale van Awirs zal tegen 2025 worden vervangen door een nieuwe centrale met gecombineerde cyclus van 875 MW. Uitbater Engie vertrouwde John Cockerill het ontwerp en de levering van de warmterecuperatieketel toe.

Trefwoorden: #centrale, #Cockerill, #Engie, #warmterecuperatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Engie )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe gascentrale van Flémalle zal midden 2025 in gebruik worden genomen. De site, waarop sinds de jaren 1970 de grootste thermische centrale van Wallonië gevestigd is, bevindt zich in de deconstructiefase.

Ze wordt heropgewaardeerd om er een gloednieuwe elektriciteitscentrale te bouwen met een capaciteit van 875 MW. De centrale zal een rendement van meer dan 63% bereiken, één van de hoogste ter wereld voor een stoom- en gasturbine, en dit door de ketel van John Cockerill, die een derde van de energie van de centrale zal produceren.

Engie koos voor dit type apparatuur om op een verantwoorde manier energie te produceren en om de uitstoot van stokstofoxiden sterk terug te dringen.

Die ketel wint de restwarmte van de gasturbine terug, zet deze om in stoom en injecteert deze vervolgens in een stoomturbine om  elektriciteit op te wekken. Een geïntegreerde katalysator vermindert de uitstoot van stikstofoxide met 86%.