UHasselt koopt geavanceerde lichtmicroscoop voor 1,33 miljoen euro

Met de steun van Vlaams minister Jo Brouns en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) kan het microscopielab van BIOMED UHasselt een geavanceerde lichtmicroscoop in gebruik nemen en hiermee het biomedisch onderzoek aan UHasselt een boost geven.

Trefwoorden: #BIOMED, #microscoop, #research, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De gloednieuwe geavanceerde lichtmicroscoop zal ingezet worden binnen het Advanced Optical Microscopy Centre van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) aan de UHasselt.

Sinds 2017 worden hier tal van stalen zoals weefsels en levende cellen geanalyseerd met behulp van lichtmicroscopie. Dankzij de nieuwe lichtmicroscoop is het nu mogelijk om grotere stalen dan ooit tevoren te onderzoeken.

Zo kan men nu in BIOMED de moleculaire details van zenuwcelconnectiviteit bestuderen in een volledig muisbrein, een stukje darm, of in een hele platworm.

“Hoe functioneren bepaalde biomoleculen in de context van een functionerend lichaam? Hoe worden bepaalde signalen getransporteerd doorheen een compleet orgaan? Dat kunnen we nu bestuderen met deze lichtmicroscoop”, zegt prof. dr. Jelle Hendrix. “Een schat aan informatie wordt dankzij dit toestel nu voor ons zichtbaar. Zowel de anatomische structuur als de kleinste details van de biologische werking van al deze grotere stalen kunnen we nu bestuderen.”

BIOMED zal het toestel gebruiken voor haar speerpunt onderzoeksonderwerpen. Bijvoorbeeld, om te onderzoeken wat er in de hersenen misloopt in ziektes zoals Multiple Sclerose en Alzheimer. Of in het onderzoek naar nieuwe therapiën voor tandherstel en om inzichten te verwerven in darmziekten en in de werking van het buikbrein.

Daarnaast zullen de onderzoekers nieuwe analyse-methoden ontwikkelen om met de lichtmicroscoop nog meer inzichtelijke details te verkrijgen en wil men het toestel op termijn ook gebruiken om de brede zorgsector te versterken.

De geavanceerde lichtmicroscoop heeft een totaalbedrag van 1,33 miljoen euro. Financiering komt vanuit het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), eigen middelen vanuit UHasselt en Maastricht University en vanwege het bedrijf Carl Zeiss.