Prestigieuze Gabbay Award voor Jan Steyaert

De directeur van het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie is de eerste Belgische wetenschapper die de Jacob en Louise Gabbay Award ontvangt, dankzij zijn bijdragen aan de structurele biologie en de ontwikkeling van Nanobodies.

Trefwoorden: #award, #Jan Steyaertn nanobodies, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIB-VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar reikt de Brandeis Universiteit van Boston de Jacob en Louise Gabbay award uit aan wetenschappers in de academische wereld, geneeskunde of in de industrie, van wie het werk tot uitmuntende wetenschappelijke doorbraken met praktische toepassingsmogelijkheden heeft geleid.

De 24e editie van de award gaat deze keer naar VUB-professor Jan Steyaert voor zijn essentiële bijdrage aan de nanotechnologie en de translationele aard van zijn onderzoek.

Steyaert was de centrale spil in de ontwikkeling van Nanobodies of single-domain kameelantilichamen met praktische toepassingen in structurele biologie en de ontwikkeling van geneesmiddelen.

De baanbrekende technologie wordt gebruikt voor het bestuderen van de structuur en functie van eiwitten, waardoor de stand van de wetenschap er aanzienlijk op vooruit is gegaan.

Vandaag kent de Nanobodytechnologie een breed spectrum aan toepassingen, zowel in de geneeskunde als in de landbouw. De technologie lag namelijk aan de basis van drie spin-off bedrijven van VIB: Ablynx, Biotalys en Confo Therapeutics.

Al deze bedrijven gebruiken Nanobodies voor de ontwikkeling van zowel behandelingen voor levensbedreigende ziektes als technieken om gewassen te beschermen.