Elia organiseert eerste Academic Board met Belgische universiteiten

Binnen dit nieuw samenwerkingsplatform gaan Elia en de academische gemeenschap de uitdagingen en vraagstukken voor de toekomst van de Belgische energiesector aanpakken.

Trefwoorden: #academic, #Elia, #energie, #universiteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De werkgroep behandelt onderwerpen die directe impact hebben op de industrie en eindgebruikers. Het gaat daarbij om het versnellen van academisch onderzoek naar een groene, digitale en veerkrachtige energietoekomst, en het ontwikkelen van vaardigheden en talenten om toekomstige uitdagingen aan te gaan.  

Tijdens de eerste bijeenkomst stonden twee onderwerpen centraal: structurele hervormingen van de Europese elektriciteitsmarkten en netstabiliteit met een sterke integratie van vermogenselectronica.

21 Belgische onderzoekers namen deel hieraan, waaronder experts op vlak van elektrische energietechniek, energie-economie, sociologie, informatietechnologie en mariene biologie.

Wat de markt betreft, heeft de werkgroep drie uitdagingen vastgesteld:

  • Consumentengedrag: inzicht in consumentengewoonten via een gestructureerde en multidisciplinaire aanpak; nieuwe producten aanbieden om een bepaalde doelgroep ertoe aan te zetten hun vraag aan te passen; en een verdere consumentensegmentatie op basis van specifieke criteria om efficiëntere marktproducten te ontwikkelen.
  • De coördinatie tussen TNB’s en DNB’s is noodzakelijk om het maatschappelijk welzijn te optimaliseren.
  • Het net moet beter worden weergegeven voor een betere redispatching.

Wat de sterkte van het net betreft, zijn er twee werkgebieden geïdentificeerd:

  • Toegankelijkheid en transparantie van TNB- en DNB-data. Op basis hiervan kunnen experts oplossingen aanreiken voor beveiligingsbedreigingen en prognoses geven door middel van data-analyse, en modellen verbeteren en optimaliseren.
  • De gezondheid van het systeem vaststellen. Er zijn duidelijke indicatoren nodig om de situatie van het energiesysteem in 2040-2050 in te schatten. Een van de oplossingen die werd voorgesteld is een studie naar de juiste KPI’s in het systeem.

Elia-departement Innovation werkt nu aan het kader voor projecten die samen met de academische wereld gaan worden uitgevoerd. Doel is om samen met Belgische universiteiten een concreet academisch ecosysteem in de energiesector te faciliteren.