UZ Brussel behandelt eerste patiënt met Holmiumtherapie

Holmiumtherapie wordt gebruikt voor de behandeling van levertumoren of uitzaaiingen en werkt via het principe van radio-embolisatie.

Trefwoorden: #holonium, #kanker, #therapie, #UZ Brussel

Lees verder

Nieuws

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Bij radio-embolisatie worden kleine radioactieve bolletjes via een dun buisje in de lies selectief in de slagader van de lever ingespoten. Deze sferen geven dan lokale bestraling af in en rond de levertumor(en). Recent werd de eerste patiënt in het UZ Brussel behandelt met deze therapie.

Holmiumtherapie geneest niet, maar kan wel de groei van de tumoren afremmen en de levensverwachting van patiënten verbeteren. Door de lokale behandeling blijft het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard en is er geen schade aan andere organen.

Radio-embolisatie wordt voornamelijk gebruikt bij patiënten die niet (meer) in aanmerking komen voor een operatie, geen chemo-embolisatie of radiofrequente ablatie kunnen krijgen en waarbij de ziekte beperkt is tot de lever. De behandeling wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van interventionele radiologen en artsen nucleaire geneeskunde.

De start met Holmiumtherapie is de tweede innovatieve kankerbehandeling in rij die recent door de dienst Nucleaire geneeskunde werd opgestart. Sinds kort kunnen patiënten met uitgezaaide prostaatkanker hier ook terecht voor een Lutetium PSMA-behandeling.

Het principe daarvan is hetzelfde: doelgericht uitgezaaide kankercellen bij prostaatkanker vernietigen met minimale schade aan de omliggende, gezonde cellen.