Wageningse start-up wint 4TU Impact Challenge met ijskoude CO2-opslag

Met hun cryogene technologie willen start-up CryoCOP op een rendabele manier CO2 uit de lucht verwijderen, om zo een bijdrage te leveren aan de strijd tegen klimaatverandering.

Trefwoorden: #CO2, #cryogene, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - CryoCOP )

ENGINEERINGNET.BE - CryoCOP werd in 2021 opgericht door Coen van den Brand, Kiran Abraham Jacob, James Tonny Manalal en Max Kersten, studenten aan WUR, TU Delft en TU Eindhoven. In dat jaar wonnen zij de 4TU Carbon Removal Student Challenge.

De jonge ondernemers willen de wereld veranderen door CO2 op te slaan met een technologie die gebruikmaakt van zeer lage temperaturen. Deze cryogene technologie is bovendien beschikbaar tegen een ‘disruptief lage prijs’.

De kosten voor de manier waarop CO2 wordt opgeslagen, kunnen worden terugverdiend door het verkopen van bijproducten zoals energie, zuurstof en stikstof.

De jury, bestaande uit experts uit de wereld van start-ups, was onder de indruk van de innovatieve technologie van CryoCOP: ‘Dit idee heeft de potentie om een doorbraak teweeg te brengen, door CO2 om te zetten in circulaire producten.’

De 4TU Impact Challenge is een initiatief van de vier Nederlandse technische universiteiten om ondernemerschap onder studenten te stimuleren. In de finale maakten acht teams, ofwel twee van elke TU, kans op de overwinning.

Het andere Wageningse team was SenseWURk, dat een sneltest ontwikkelde om bloedvergiftiging op te sporen. Voor het tweede jaar op rij werd de finale in Helsinki georganiseerd, aan de vooravond van Slush 2022, het grootste startup-evenement ter wereld.