Autonome drone vereenvoudigen logistieke zoektocht bij Ikea

De Gentse vestiging van Ikea doet sinds kort beroep op autonome drones, die de medewerkers helpen met het zoeken van opgevraagde producten, de controle van voorraden en de opmaak van inventarissen. Andere vestigingen wereldwijd zullen nog volgen.

Trefwoorden: #drone, #Ikea, #logistiek, #magazijn, #stock

Lees verder

Techniek

( Foto: Ikea )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project verloopt in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Verity, dat de autonome dronetechnologie ontwikkelde en implementeerde. Dat bedrijf begeleidt ook de medewerkers van bij het gebruik van het systeem.

Een van de vele uitdagingen bij de ontwikkeling van het systeem, was het bouwen van een eigen gps-systeem om de drones te besturen, aangezien bestaande systemen binnen niet werken. Aan de hand dat systeem vliegen de drones ‘s nachts autonoom rond in het magazijn, wanneer er geen mensen aanwezig zijn.

Aangestuurd door een algoritme op basis van artificiële intelligentie, vliegen ze door de magazijngangen en scannen barcodes op individuele dozen of pallets.

De door de drones vastgelegde informatie wordt vervolgens vergeleken met gegevens in het magazijnbeheersysteem van de winkel om voorraadfouten vast te stellen, zodat managers potentiële fouten kunnen corrigeren voordat dit gevolgen heeft voor de klantendienst.

Op deze manier kunnen medewerkers producten sneller lokaliseren en afwijkingen in de productinventarissen gemakkelijker traceren en corrigeren.

Vroeger duurde de analyse van zo’n afwijking tot drie maanden, met de hulp van de drone duurt het vandaag maximaal minder dan een week.