Smartwatch detecteert onopgemerkte hartstilstand buiten het ziekenhuis

De Nederlandse Universiteit Twente werkt met partners aan een slimme wearable om een hartstilstand buiten het ziekenhuis automatisch en betrouwbaar te detecteren, en om noodhulpverlening in gang te zetten.

Trefwoorden: #intelligentie, #kunstmatig, #smartwatch

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - In Nederland krijgen jaarlijks circa 17.000 personen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Veel van deze mensen sterven of ondervinden neurologische problemen omdat de hulpdiensten bijvoorbeeld te laat worden gealarmeerd.

Dr. Derya Demirtas, universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente: “We doen onderzoek naar een oplossing die automatisch en betrouwbaar een hartaanval kan detecteren en tegelijkertijd onmiddellijk de hulpdiensten inschakelt."

"Onze oplossing zal de tijd die verstrijkt voordat er cardiopulmonale reanimatie gegeven wordt aanzienlijk verkorten, waardoor mogelijk duizenden levens per jaar kunnen worden gered en de neurologische schade is te beperken.”

“We ontwikkelen een open-source algoritme voor het detecteren van een hartstilstand op basis van signalen afkomstig van fotoplethysmografie (PPG) en aanvullende sensoren in commerciële smartwatches."

"PPG is een bewezen medische technologie die gebruikt wordt om continu de polsslag en zuurstofverzadiging te controleren door veranderingen in lichtabsorptie op specifieke golflengten te meten in de pulserende bloedstroom die door de hartslag wordt gegenereerd."

"Uit klinische ervaring en proefgegevens blijkt dat PPG op betrouwbare wijze de afwezigheid van een pulserende bloedstroom kan detecteren. Aanvullende sensoren zoals versnellingsmeters en GPS vergroten de diagnostische nauwkeurigheid en leveren essentiële locatiegegevens.”

Demirtas: “Wij leveren een apparaatonafhankelijke interface tussen de beschikbare technologie voor hartstilstanddetectie en het reanimatieoproepsysteem HartslagNu en 112. Als onderdeel van het motorblok ontwikkelden we de HeartSafe-app, die gebruikers een audiovisuele waarschuwing geeft en een stopknop om een vals alarm te annuleren."

"Het motorblok voorziet ook in AVG-conforme profielopslag, waardoor medische hulpverleners essentiële medische gegevens en aanvullende informatie ontvangen waarmee ze toegang kunnen krijgen tot de patiënt."

"De technische ontwikkelingen gaan gepaard met uitgebreid onderzoek. Gebruikersonderzoek, signaalgegevensonderzoek, een veldlab en simulatiestudies worden uitgevoerd om de gebruikersbehoeften te begrijpen, het KI-algoritme te trainen, de technologie te evalueren en de impact op sterfte en levenskwaliteit in te schatten.”