Vlaamse steun brengt kunststofrecyclage in stroomversnelling

Heel wat sectorbedrijven zetten mee de schouders onder de Vlaamse ambitie om van de regio een toonaangevende recyclagehub in Europa maken. Zeven van hen hebben dit jaar steun ontvangen van de Vlaamse regering voor concrete innovatieve recyclageprojecten.

Trefwoorden: #essenscia, #kunststof, #recyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Dit alles heeft tot doel om materialen langer in de kringloop te houden en de afvalberg te verkleinen, en tegelijk ook de ontginning van nieuwe grondstoffen te voorkomen.

De projecten werden geselecteerd na twee projectoproepen van OVAM. Ze tonen aan dat er in Vlaanderen diverse opportuniteiten zijn om in te zetten op recyclage. De Vlaamse regering kent steunmiddelen vanuit het Europese relanceplan toe aan deze zeven sectorbedrijven:

  1. Gluecom ontwikkelde als eerste bedrijf ter wereld een proces om gelatineafval/recyclaat op kleine schaal te recycleren tot dierlijke lijm – zonder kwaliteitsverlies. Het bedrijf zal dit proces opschalen en de volledige productie overschakelen op recyclaten. Gluecom wil zo al het Vlaamse farmaceutische gelatineafval verwerken tot 8.000 ton lijm per jaar.
  2. Plastics2Chemicals (P2C) van Indaver is een geavanceerde recyclagetechnologie gebaseerd op thermische depolymerisatie. Door verhitting wordt kunststofafval omgezet tot een mengsel van chemische bouwstenen. Een doorgedreven distillatie laat toe om deze bouwstenen op te zuiveren tot pure kwaliteit zodat ze opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet in het productieproces.
  3. JBF Global Europe is een van de tien grootste PET-producenten ter wereld. Op zijn site in Laakdal investeert het in een nieuw recyclageproces. Zo wil het bedrijf een grotere productiecapaciteit met hoger recyclageaandeel bereiken. Het doel is een recyclaat te bekomen dat geschikt is voor voedselverpakkingen met een recycled content van 60% tot 100%.
  4. Soprema maakt bitumineuze membranen voor de bouwsector die onder meer gebruikt worden voor het waterdicht maken van daken en kelders. Het bedrijf zal een industriële installatie bouwen voor de recyclage van 6.000 ton bitumineuze membranen per jaar uit bouwafval. Het wordt de eerste installatie in zijn soort.
  5. Trinseo investeert in Tessenderlo in een commerciële depolymerisatie-installatie voor polystyreen. De innovatieve ontwikkelde wervelbedtechnologie moet het mogelijk maken om post-consumer polystyreenafval te valoriseren tot zijn ‘oorspronkelijke vorm’ als styreen monomeer, dat vervolgens kan worden gebruikt voor de productie van hoogwaardig polystyreen voor tal van toepassingen, waaronder voedselverpakkingen.
  6. Met het SurePUre-project heeft BlueChem-bedrijf Triple Helix MaaS nieuwe recyclagetechnieken ontwikkeld om hard en zacht polyurethaanschuim via chemische processen te herleiden tot nieuwe basiscomponenten. Het bedrijf zal die processen toepassen in een nieuwe depolymerisatie-installatie op het NextGen District in de Antwerpse haven. Die zal op jaarbasis tot 300.000 ton PU-afval kunnen verwerken.
  7. Het PIRIPAR-project van Unilin omvat een heel ecosysteem om pir-afval (polyisocyanuraat) in te zamelen en te recycleren tot nieuwe decoratieve panelen. De nieuwe bouwpanelen kunnen op hun beurt gerecycleerd en hergebruikt worden voor dezelfde toepassing.