Optiflux verkozen tot Limburgse start-up van het jaar

De verkiezing van de Limburgse Start-Up van het Jaar is een initiatief van Limburg StartUp, de start-up community van de LRM, en vindt plaats in het kader van de verkiezing van de Limburgse Ondernemer van het Jaar. Optiflux volgt Blue Foot Membranes op.

Trefwoorden: #bewaren, #fruit, #Optiflux, #sensor, #start-up, #voeding

Lees verder

Techniek

( Foto: Optiflux )

ENGINEERINGNET.BE - Optiflux ontwikkelde een innovatieve methode om fruit na de oogst beter te bewaren. De techniek, die het resultaat is van jarenlang onderzoek, maakt het mogelijk om fruit te bewaren met veel minder verliezen en met een lager energieverbruik.

Niels Bessemans, medeoprichter, CEO en CTO: “België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton hard fruit, zoals appelen en peren, per jaar. Na het plukseizoen wordt dat fruit een paar weken tot maanden opgeslagen in koelcellen zodat het gedurende het hele jaar verkocht kan worden.”

Om de rijping af te remmen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit in een gecontroleerde atmosfeer bewaard, aan lage temperatuur en bij een beperkte hoeveelheid zuurstof.

Om te vermijden dat er fruit verloren gaat, wordt het rijpingsproces goed in de gaten gehouden. Tot nog toe gebeurde dat manueel en arbeidsintensief, maar met de nieuwe meetmethode en bijhorende softwarealgoritmes worden de omstandigheden in de koelcel continu gecontroleerd en worden de gegevens intelligent verwerkt.

Op basis van die metingen stelt het systeem de bewaarcondities automatisch bij, bijvoorbeeld door het regelen van de zuurstoftoevoer. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder kwaliteitsverlies en dus ook voor minder afval.

De jury, bestaande uit professor Pieter Vandekerkhof (UHasselt), Bieke Van Gorp (Fibricheck) Kristof Cox (Deloitte) en Marc Beenders (LRM en Limburg Startup), koos voor Optiflux na een spannende beraadslaging. De andere kandidaten waren Blooloc, Raw Stadia en Delta Ray.