Materialise Motion footscan-technologie toont biomechanica van strafschop

Professionele voetbalteams vertrouwen steeds meer op technologie om de prestaties te optimaliseren. Materialise Motion paste haar geavanceerde footscan-technologie toe om voor het eerst de biomechanica van een strafschop te visualiseren.

Trefwoorden: #biomechanica, #footscan, #Materialise

Lees verder

Techniek

( Foto: Materialise )

ENGINEERINGNET.BE - De footscan-technologie, eerder al gebruikt door Erling Haaland en Cristiano Ronaldo, maakt deel uit van een digitale revolutie in het voetbal, net als draagbare gps trackers, drones boven de trainingsvelden en VR-software.

De technologie visualiseert de dynamische druk en krachten onder de voet en zorgt voor unieke inzichten die aan het blote oog of zelfs aan de blik van supersnelle camera's ontsnappen.

Zelfs de beste voetballers missen wel eens vanop de stip (Ronaldo en Messi konden 20% van hun strafschoppen niet omzetten). Op internationale toernooien ligt de druk nog hoger, en daardoor ook het percentage missers.

Deze technologie is een nieuw wapen in het arsenaal van topteams voor wie de kleinste verbetering van goudwaarde is. De drukplaat onthult de onzichtbare spanningen en krachten die tijdens het nemen van een strafschop worden uitgeoefend op de steunvoet.

Tijdens een onderzoek wordt de voetafwikkeling met honderden metingen per seconde gescand. Wetenschappelijk onderbouwde software analyseert vervolgens de beweging en geeft unieke biomechanische informatie weer zoals drukpieken, risicozones en het 'dynamische drukcentrum'.

Klinisch specialisten gebruiken deze informatie om te bepalen welke zones onder spanning staan en om mogelijke letselrisico's op te sporen. Dit kan nuttig zijn bij de ontwikkeling van beter onderbouwde behandelingen en gepersonaliseerde trainingsprogramma's die zorgen voor minder blessures en betere prestaties.

De gegevens van de dynamische loopanalyse kunnen ook worden gebruikt om 3D-geprinte orthopedische steunzolen op maat te maken.

In tegenstelling tot andere topsporttechnologieën is deze dynamische loopanalyse beschikbaar voor iedereen,van amateursporters tot recreatieve wandelaars.