Intelligente energiebewaking voor kleine en middelgrote persluchtnetwerken

SICK heeft de mogelijkheden van het FTMg debietmeettoestel voor continue en intelligente bewaking van persluchtnetwerken en aangesloten verbruikers uitgebreid met nominale diameters voor ringcircuits en cloud integratie voor continue persluchtbewaking.

Trefwoorden: #debiet, #flow, #gas, #perslucht, #sensor, #Sick

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Sick )

ENGINEERINGNET.BE - De multifunctionele sensor voor maximaal acht procesparameters is nu beschikbaar met nieuwe nominale diameters van DN40 en DN50 voor mechanische integratie in ringcircuits en bovenliggende persluchtnetwerken.

Met behulp van de FTMg Monitoring App van SICK kunnen de meetgegevens bovendien gebruikt worden in een intelligente totaaloplossing voor kosteneffectieve en continue persluchtbewaking.

De FTMg (flowthermometer voor gassen) flowsensor meet de stroomsnelheid, de volumestroom, het totale volume, de massastroom, de totale massa, de energie en de actuele druk en temperatuur van de perslucht in pneumatische netwerken. Met de nominale diameters DN15, DN20 en DN25 is het mogelijk om meetpunten op of nabij persluchtverbruikende machines in te richten.

Met de nieuwe nominale diameters DN40 en DN50 is het nu ook mogelijk om de multifunctionele sensor in persluchtringcircuits te integreren. Zo kan het hele persluchtnet continu worden bewaakt met een sensorfamilie die zich kenmerkt door een hoge meetdynamiek en die vrijwel zonder drukverlies kan worden gebruikt.

Intelligente energiebewaking speciaal voor kleine en middelgrote persluchtnetwerken 
De Monitoring Box van SICK is een cloud-based platform voor conditie- en procesbewaking van sensoren, actuatoren, machines en installaties - en is nu beschikbaar als turn-key oplossing voor persluchtbewaking van met name kleine en middelgrote persluchtinfrastructuren.

Het verzamelt en visualiseert, via de FTMg app, live en historische persluchtverbruiksgegevens en gecorreleerde druk- en temperatuurwaarden.

Dankzij deze transparantie biedt de Monitoring Box tal van voordelen voor operators van CNC-machines, ultrasone lassystemen, spuitgietmachines, assemblagecellen en andere persluchtverbruikende machines en apparatuur.

Via een duidelijk en intuïtief te gebruiken dashboard kunnen kostenveroorzakers in het netwerk worden geïdentificeerd, verhoogde verbruiken worden gedetecteerd en als waarschuwing worden weergegeven, en werkadviezen voor het optimaliseren van onderhoudsprocessen en het minimaliseren van stilstandtijden worden gegenereerd.

Het doel van het monitoren van het persluchtverbruik is dus om, via een efficiënte machinebediening en het gebruik van probleemloze pneumatische componenten, te zorgen voor een kostenefficiënt en duurzaam gebruik van deze energievorm.

Monitoring Box en FTMg: instapmodel voor intern energiebeheer 
De complete oplossing met de Monitoring Box en een willekeurig aantal FTMg-apparaten in het persluchtnet is vooral interessant voor klanten die nog niet over een energiemanagementsysteem beschikken.

Door het verzamelen en analyseren van persluchtgegevens kunnen zij maatregelen afleiden om het energieverbruik in hun persluchtnetwerken te verminderen, bijvoorbeeld besparingen door in- en uitschakelmanagement, compressorregeling of pieklastmanagement.

Bovendien kunnen exploitanten streven naar certificering volgens DIN EN50001, wat in Duitsland een voorwaarde is voor gedeeltelijke vrijstelling van de EEG-heffing (wet hernieuwbare energie) en voor vrijstelling van de elektriciteits- en energiebelasting voor productiebedrijven.

Het investeringsprogramma "Federale financiering voor energie-efficiëntie in de economie" financiert onder meer software en hardware voor meet- en regeltechniek en sensoren die verband houden met de invoering of het gebruik van een energie- of milieubeheersysteem.

Klik hier voor meer informatie.