Brussels Airport herontwikkelt Brucargo circulair voor meer opslagcapaciteit

De herontwikkeling van de centrale zone op Brucargo werd opgestart om tegemoet te komen aan de vraag naar opslagcapaciteit. In een eerste fase worden verouderde magazijnen afgebroken, en daarbij staat het principe van de circulaire economie centraal.

Trefwoorden: #Brussels Airport, #circulair, #logistiek, #opslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Deze zomer zijn de afbraakwerken gestart van de acht verouderde gebouwen in de zone Brucargo Centraal. In samenwerking met De Meuter, de partner voor de afbraakwerken, krijgt één van de loodsen op Brucargo nog een tweede leven.

Het gaat om een loods van 2.850 m² waarvan de staalstructuur volledig wordt gerecupereerd. Deze werd zorgvuldig gedemonteerd en zal later worden heropgebouwd op een andere locatie, waar deze een tweede leven zal krijgen als opslagmagazijn voor bouwbedrijf Democo.

Daarnaast wordt ook beton uit de verouderde gebouwen hergebruikt. Hiervoor komt er een breekmachine ter plaatse om het uitgebroken beton te vermalen, om dit later als fundering te kunnen hergebruiken.

Een derde circulair voorbeeld is de recuperatie van de akoestische plafonds. Plafondpanelen uit één van de gebouwen die nog in goede staat zijn, werden zorgvuldig verwijderd en deze worden hergebruikt door “Akoestiekfabriek”. Zij creëren jobs voor mensen die moeilijker werk vinden en maken met deze panelen akoestische panelen voor scholen, kantoren, horeca, enz.

Tot slot wordt ook het cellenbeton tijdens de werken gerecupereerd. Dit is een licht en isolerend bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. Het cellenbeton zal eveneens ter plaatse worden fijngemalen en gezuiverd om aansluitend getransporteerd te kunnen worden voor hergebruik.

De afbraakwerkenduren nog tot begin 2023. Daarna starten de voorbereidende werken en de bouwwerken op deze zone. Tegen midden 2025 zullen de drie nieuwe moderne en duurzame gebouwen, en daarbij ook een parking, in gebruik kunnen worden genomen.