TU/e-onderzoeker gebruikt lichtpulsen om supersnel data te schrijven

We gebruiken steeds meer data, en daarom moet de opslag sneller, efficiënter en energie-zuiniger. TU/e-onderzoeker Youri van Hees gebruikt ultrakorte lichtpulsen om informatie te kunnen schrijven en combineert de voordelen van licht en magnetische opslag.

Trefwoorden: #data, #fotonica, #licht, #magnetisch, #opslag

Lees verder

research

( Foto: TU/e - © Bart van Overbeeke Fotografie )

ENGINEERINGNET.BE - Van Hees is de afgelopen vier jaar druk in de weer geweest met femtosecond lasers, spiegeltjes en dunne magnetische laagjes.

Dankzij zijn onderzoek is het schrijven van data op een magnetisch geheugen met behulp van licht weer een stap dichterbij. Belangrijk voor datacentra, die licht graag willen gaan gebruiken als meest energie-efficiënte manier om informatie te verzenden.

Door met een ultrakorte laserpuls op magnetisch materiaal te schieten zag de onderzoeker dat er niet alleen lokaal iets gebeurde, maar dat het ook elektronen kan laten bewegen, die magnetische informatie met zich mee dragen. Van Hees zette enkele korte lichtpulsen als een soort treintjes achter elkaar en gebruikte dit om met allerlei spiegeltjes de magnetische materialen te beïnvloeden.

van Hees: “Met deze hele snelle lichtpulsen konden we al de noord- en zuidpool van de magnetische domeintjes wisselen, waardoor de elektronische tussenstap overbodig wordt. Nu is het ook mogelijk om van tevoren zeker te weten dat je een '0' of '1' gaat schrijven, zonder de begintoestand van de bit te hoeven weten. Dat maakt het nog efficiënter”.

“Ook hebben we onderzocht welke magnetische materialen we moeten gebruiken om met deze nieuwe lichtmethode stabiele bits te krijgen. De standaard sandwichformule van laagjes kobalt en gadolinium kunnen we hiermee niet gebruiken om stabiel data op te slaan. Een extra atoomlaagje van het ferromagnetische metaal terbium eroverheen werkt echter heel goed.”