De cyberbeveiligingstrends 2023 volgens ESET

In hun trendrapport delen ESET-experts hun inzichten over de effecten van veranderingen in de manier waarop we werken en socialiseren, tussen ons on- en offline leven en onze veiligheid en privacy.

Trefwoorden: #crime, #cyber, #hybride, #werkplek

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESET )

ENGINEERINGNET.BE - Na de verschillende crisissen (pandemie, oorlog in Oekraïne) zijn we nog meer dan ooit verslaafd aan alles wat met digitaal te maken heeft.

Een dag zonder technologie is vrijwel ondenkbaar en dit geldt voor verschillende aspecten van ons digitaal gedreven leven: werk, onderwijs, gezondheid, vrije tijd en sociale interacties.

Veel organisaties hebben een groeispurt doorgemaakt nadat ze tijdens de pandemie versnelde digitale transformatie hadden omarmd en oude manieren van zakendoen hadden losgelaten. Maar ook veel mensen braken met het verleden en vinden hun oude zelf niet meer terug.

Onze perceptie van het kantoor en zijn doel (van de rol van werk als zodanig in ons leven) is misschien wel de belangrijkste "collateral damage" van de professionele en persoonlijke veranderingen van de afgelopen jaren.

Talloze werknemers gaven de voorkeur aan flexibel werk en nu het werkpatroon aan fluiditeit wint, krijgt een 'brave new hybrid world' vorm. Het is een wereld waarin niet alleen de werkplek verandert, maar ook onze levensstijlkeuzes. En zo wordt de grens tussen onze professionele en persoonlijke identiteit, tussen werk en vrije tijd, steeds vloeiender en vager.

Het samenbrengen van woning en kantoor zou niet mogelijk geweest zijn zonder de cloud met zijn unieke elasticiteit en schaalbaarheid. Voor velen is de cloud het best 'ingebed' in een reeks samenwerkings-, videoconferentie-, productiviteits- en netwerkplatforms - denk aan Microsoft Teams, Slack of Zoom.

De voordelen van een technologie als de cloud kunnen niet ten volle benut worden zonder ook de uitdagingen aan te gaan. Een gebied waar die uitdagingen complex zijn, is privacy en gegevensbeveiliging.

Het kan een uitdaging zijn om massa's gegevens tegen schade te beschermen en mensen verbonden en veilig te houden, terwijl ze voldoende flexibiliteit krijgen in deze hybride, cloudgerichte wereld. Gewoon omdat cybercriminelen voor het eigen belang op deze hoogwaardige doelen blijven mikken.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.