Groot consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

NL-ECO, met onder meer imec, wil nieuwe materialen, technologieën en wetenschappelijke inzichten voor energie-efficiënte informatietechnologie ontwikkelen.

Trefwoorden: #cyber, #digitalisering, #UTwente

Lees verder

Nieuws

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Het wijdverbreide gebruik van digitale apparatuur en technologieën kost nu al enorm veel energie. De verwachting is dat dit exponentieel blijft groeien.

NL-ECO onderzoekt daarom nieuwe, energiezuinige technologieën, en kijkt ter inspiratie onder meer naar het brein: de meest energiezuinige computer die we kennen.

“Het brein is voor veel toepassingen, zoals patroonherkenning, veel beter dan de nieuwste computers. Niet alleen in snelheid, maar ook in energieverbruik”, aldus prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp. "Als we hier iets van kunnen overnemen, rijden bijvoorbeeld autonome voertuigen in de toekomst mogelijk een stuk efficiënter rond."

Het brein namaken is niet het doel op zich, maar het exploreren van op hersenwerking gebaseerde 'neuromorfische' concepten is een van de mogelijke routes die het consortium wil nemen. De onderzoekers kijken ook naar andere materialen en inzichten om informatietechnologie duurzamer te maken.

Doel is om in vijf jaar verschillende opschaalbare concepten te ontwikkelen die de industrie kan oppakken en doorontwikkelen. Het onderzoeksproject ontvangt ruim tien miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda uit Nederland en circa 2,5 miljoen euro cofinanciering vanuit verschillende deelnemende partijen in het consortium.

Aan het consortium nemen 33 organisaties deel uit de academische wereld, maatschappelijke partners, lokale overheid en de industrie. Met onder meer UTwente, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, TU Eindhoven, TU Delft, ASTRON, TNO, ASML, IBM Zurich Research Lab, Toyota Motor Europe, Thales, IMEC Leuven, IMEC Eindhoven, Smart Photonics, European Space Agency, en het Max-Planck Institute for Microstructure Physics.