Strategische investering in nieuwe ontwikkelingen zonne-energie

Het Nederlandse TNO ontwikkelt een robotlijn om flexibele halffabricaten met perovskiet voor zonne-energie te produceren, die zijn te verwerken in onderdelen voor gebouwen, infrastructuur en voertuigen.

Trefwoorden: #CO2, #TNO, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO - Eddie Mol )

ENGINEERINGNET.BE - Met dit productieconcept mass customization loopt Nederland wereldwijd voorop. De onderzoekslijn is door TNO bedacht en door partners uit het bedrijfsleven zoals MAAN en Duflex gebouwd met financiële steun van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In parallel loopt het onderzoeksprogramma naar industrialiseerbare fabricage van perovskieten, een veelbelovend dunnefilm materiaal voor zonne-energie toepassingen. Het doel is om beide onderzoeken samen te laten komen in mass customization op basis van perovskiet.

Perovskiet is een relatief nieuw materiaal voor gebruik in zonnecellen en heeft voordelen tegenover het gebruikelijke silicium. De grondstof voor perovskiet is overvloedig beschikbaar, de materiaal- en productiekosten zijn lager en het rendement mogelijk hoger.

Ook kan perovskiet gecombineerd worden met bijvoorbeeld silicium cellen tot een zogeheten tandemtoepassing. Hiermee ontstaat een zonnecel met een zeer hoog rendement.

Doel is het marktrijp maken van mass customization: het op grote schaal fabriceren van op maat gemaakte pv-laminaten. In de onderzoekslijn, bestaande uit robots, worden processen ontwikkeld voor het maken van flexibele halffabricaten met pv-functionaliteit in alle denkbare formaten, vormen en elektrisch vermogen.

Fabrikanten van componenten kunnen dergelijke halffabricaten verwerken in hun eigen producten zonder hun productieproces ingrijpend te wijzigen.

Halffabricaten zijn voor alle mogelijke geïntegreerde pv-producten op dezelfde productielijn te maken. Bestaande bedrijven kunnen hierdoor nieuwe wegen inslaan en het biedt kansen aan nieuwkomers op de markt. De onderzoekslijn gaat ook een grote rol spelen in het Europees project MC2.0 dat onder leiding van TNO in januari 2023 start en waarvoor twintig partners uit verschillende landen inbreng leveren.

Marktdirecteur Energy & Materials Transition bij TNO Harm Jeeninga: ‘We gaan met onze partners uit de hele toeleveringsketen aantonen dat geautomatiseerde productie van geïntegreerde pv-elementen kosteneffectief in bestaande en nieuwe markten mogelijk is. Het gaat in eerste instantie om bouwelementen in gevels en dakbedekking, maar ook om pv-componenten esthetisch en effectief te verwerken in dak en motorkap van auto’s of in geluidsschermen.'