FWO kent 2,5 miljoen euro toe aan onderzoekprojecten uit bio-economie

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) heeft zes onderzoeksprojecten binnen het domein bio-economie toegekend, die in totaal 2,5 miljoen euro steun ontvangen van Vlaams minister van Innovatie en Economie Jo Brouns.

Trefwoorden: #bio, #economie, #FWO, #innovatie, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: boris15 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Eind 2020 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams beleidsplan Bio-economie goed. Hiermee werd dat thema naar de voorgrond geschoven voor de duurzame ontwikkeling voor de Vlaamse economie.

Het beleidsplan stimuleert onderzoek, innovatie en een nauwere samenwerking tussen industrie en landbouw. Minister Brouns en het FWO keuren nu voor de tweede keer zes onderzoeksprojecten goed. Deze projecten ontwikkelen duurzame oplossingen voor de industrie met biogebaseerde processsen.

Zo wil een team onder leiding van Patrick Van Dijck (KU Leuven) PET-hydrolasen op het celoppervlak van gist tot expressie brengen om PET af te breken. Polyethyleentereftalaat (PET) is wereldwijd een van de meest gebruikte synthetische polyesters en wordt toegepast als verpakkingsmateriaal, dat momenteel jammer genoeg nog niet volledig kan afgebroken worden en bijgevolg alom aanwezig in restbiomassa.

Ook het project van Wim Soetaert (UGent) zet in op duurzaamheid en meer bepaald op de productie van biopolymeren: “Hoewel polymeren in onze huidige maatschappij onontbeerlijk zijn geworden, worden de meeste commerciële polymeren vandaag nog steeds geproduceerd vanuit fossiele grondstoffen, die moeilijk afbreekbaar zijn en tot vervuiling leidt. Biopolymeren daarentegen zijn biodegradeerbaar en worden geproduceerd vanuit hernieuwbare en duurzame grondstoffen en bieden aldus een interessante oplossing voor dit probleem.”

In het onderzoek dat wordt geleid door Danny Vanpoucke (UHasselt) wordt dan weer gefocust op houtstof (lignine) als veelbelovende hernieuwbare natuurlijke bron bij de ontwikkeling van polyurethanen (PU), een kunststof die vaak gebruikt wordt als alternatief voor leer.

Ook de drie andere gefinancierde onderzoeken gaan op zoek naar duurzame alternatieven voor de toekomst.