Reststroom champignons bevat wondermiddel chitine

Wat na een champignonoogst achterblijft, is bruikbaar als bio-actieve stof om onder meer bloedstelpende verbanden te produceren en om planten resistenter tegen ziektes te maken.

Trefwoorden: #champignon, #chitine, #reststroom

Lees verder

research

( Foto: nastyaiv0296 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Chitine heeft interessante eigenschappen: het is antibacterieel, antioxiderend, ontstekingsremmend, hydraterend, UV-afstotend en het kan een eetbare, beschermende film vormen. Het wordt onder meer gebruikt in veevoer, chemie, de agro-industrie, cosmetica en farmaceutische producten.

Planten die bijvoorbeeld behandeld worden met chitosan, de bewerkte vorm van chitine, groeien opvallend sneller en aardbeiplanten die besproeid worden met een oplossing met chitosan zijn resistenter tegen ziektes en geven mooiere vruchten.

Door deze kwaliteiten is er steeds meer vraag naar chitosan. Zo zou die volgend jaar de kaap van 110.000 megaton per jaar overschrijden.

Chitosan heeft ook een bijzondere meerwaarde in de geneeskunde. “De bloedstelpende werking van chitosan in verbanden zorgt ervoor dat levensbedreigende bloedingen in een paar minuten kunnen worden gestelpt”, vertelt Dominiek Viaene van Protex Healthcare.

“Maar het wordt vooral vervaardigd in het Verre Oosten en de VS, wat ons afhankelijk maakt. Ook is het bijna allemaal van dierlijke oorsprong: van garnalen, krabben en kreeften. Als je dit bij een patiënt gebruikt die een schaaldierallergie heeft, is de patiënt verloren.”

De nood aan chitosan van niet-dierlijke oorsprong die lokaal wordt geproduceerd, is dus groot. In het project CHampITINE onderzochten VITO en Inagro dan ook de mogelijkheden van het winnen van chitosan uit paddenstoelen-nevenstromen.

De Vlaamse paddenstoelenkwekers zijn goed voor zo’n 23.000 ton paddenstoelen per jaar en dat zorgt voor 1.800 tot 5.500 ton nevenstroom. De kastanjechampignon, de oesterzwam en de witte champignon hebben veel te bieden.

“Het CHampITINE-project is er in geslaagd om uit de nevenstroom van champignons chitosan te halen, heeft het potentieel van het Vlaamse champignonaanbod in beeld gebracht en met alle partijen bekeken hoe telers hun nevenstroom kunnen inzetten in de lokale productie van chitosan”, zegt Leen Bastiaens, projectverantwoordelijke bij VITO.

De Vlaamse overheid heeft besloten om het VALORCHAMP-project te steunen binnen de Vlaanderen circulaire call. Daarin wordt verder bekeken hoe paddenstoelenresten zijn op te waarderen als ingrediënten voor voeding, zoals spreads, smaakversterkers en proteïnebronnen, en bioactieve componenten.