EIB financiert ontwikkeling van nieuwe COVID-19-behandelingen met nanobody’s

Het Gentse biotechbedrijf ExeVir Bio ontwikkelt krachtige nanobody-therapieën die een brede bescherming bieden tegen infectieziekten en heeft een financieringsovereenkomst van maximaal 25 miljoen euro afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB).

Trefwoorden: #corona, #COVID, #EIB, #nanobody, #spike

Lees verder

Nieuws

( Foto: lightwise - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij deze financiële steun zal het bedrijf de klinische ontwikkeling van zijn belangrijkste middel, XVR012, een behandeling tegen COVID-19, kunnen versnellen.

ExeVir heeft een uniek, modulair technologieplatform ontwikkeld dat gebaseerd is op antilichamen afkomstig van lama’s (VHH). Het gebruikt dat platform om multispecifieke antilichamen te genereren voor de preventie of behandeling van COVID-19. Deze zeer potente antilichamen richten zich specifiek op de sterk geconserveerde S1 en S2 epitopen van de spike-eiwitten van het coronavirus.

De S2-regio is sterk geconserveerd, wat de kans op virale “ontsnappende varianten” beperkt, maar is anderzijds moeilijker te bereiken voor de meeste andere antilichamen. ExeVir’s krachtige binders bieden het potentieel van heterodimere binders aan het spike-eiwit in één molecuul of een cocktail van moleculen.

Deze bijzonder veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen neutraliseren alle gekende oudere en huidige zorgwekkende varianten van SARS-CoV-2. Het biotechbedrijf blijft nieuwe zorgwekkende varianten monitoren en hun neutralisering onderzoeken.

Zijn belangrijkste preklinische kandidaat-geneesmiddel, XVR012, zal in 2023 klaar zijn voor verdere klinische ontwikkeling.