Ultralichte tracker monitort gedrag van kleine dieren

De UAntwerpen en onderzoekscentrum imec lanceren hun nieuwe spin-off IoSA. Ingenieurs combineren er hun expertise om accurate, ultralichte en energiezuinige trackers te ontwikkelen voor monitoring van kleine wilde dieren.

Trefwoorden: #imec, #monitoring, #spin-off, #tracker, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Om de biodiversiteit in stand te houden en de leefomstandigheden van wilde dieren te verbeteren moeten we hun bewegingen en gedrag begrijpen. Echter, de instrumenten om diergedrag effectief te monitoren ontbreken nog grotendeels.

Vooral voor kleinere wilde dieren zijn de bestaande trackers te groot en te zwaar. Om hieraan tegemoet te komen ontwikkelt IoSA (Internet of Small Animals) zeer accurate en ultralichte monitoring tools die het gedrag van wilde dieren in kaart kunnen brengen.

Tegelijkertijd kunnen deze instrumenten ook ingezet kunnen worden in de landbouw, om bijvoorbeeld gezondheidsproblemen bij vee vroegtijdig bloot te leggen.

IoSA wil onderzoekers, organisaties voor natuurbehoud, dierentuinen en landbouwers meer inzicht geven in hoe dieren interageren en bewegen.

De nieuwe spin-off ontwikkelt daarvoor Bluetooth-trackers die zo licht zijn dat het dier niet gehinderd wordt (maximum 5% van het totaalgewicht van een dier). IoSA focust op zo nauwkeurig mogelijke metingen en dataverwerking aan een zo laag mogelijk energieverbruik.