Snel antibellen produceren met een vloeistofstroom

De Nederlandse Universiteit Twente is erin geslaagd om snel microscopische 'antibellen' te maken, die kleiner dan een millimeter zijn. Dit soort antibellen biedt veel toepassingen in bijvoorbeeld de voedings- en farmaceutische industrie.

Trefwoorden: #medicijn, #microdeeltje, #Universiteit Twente, #vloeistof

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Hun hydrofobe én poreuze omhulsel geeft de antibellen een extra beschermingslaag van lucht. Samen houden die lagen de antibel meerdere dagen intact.

"Met ultrageluid kunnen we het hydrofobe omhulsel op een specifiek moment breken, waarna de antibel zijn inhoud loslaat. Dit is bijvoorbeeld nuttig voor de gecontroleerde afgifte van medicijnen, op specifieke plaatsen in het lichaam", aldus onderzoeker Jieke Jiang.

Om deze nuttige microdeeltjes te maken, ontwikkelden de onderzoekers een nieuw concept waarbij een spuitkop door een vloeistoflaag straalt, via JetALL.

Jiang legt uit: "We ontwierpen en 3D-printten een klein, kegelvormig reservoir dat de vloeistoflaag vasthoudt. De kegel is groot genoeg om verstopping te voorkomen, maar klein genoeg om de laag bijeen te houden met behulp van oppervlaktespanning. De vloeistoflaag is een suspensie met silica nanodeeltjes die het hydrofobe omhulsel vormen. Dit omhulsel stabiliseert de luchtlaag die de antibellen vormt."

De nieuwe methode is snel: het genereert microcapsules met stroomsnelheden tot 3000 capsules per seconde. De capsules zijn zeer gelijkmatig van grootte. Jiang: "In een van de monsters waren ze allemaal tussen de 100 en 150 micrometer."

In plaats van een luchtlaag kunnen de onderzoekers het beschermend omhulsel ook maken van andere biologisch afbreekbare materialen, zoals polymelkzuur (PLA). Deze afstembaarheid biedt grote mogelijkheden voor het gebruik van medicijnafgifte, waarbij je precies de optimale dosis van een medicijn wilt bepalen.