Nieuw VIL-project moet data efficiënter verzamelen en analyseren

Bedrijven in de logistieke keten beschikken over een grote hoeveelheid data, maar worstelen ermee om deze data op een efficiënte manier te verzamelen en te gebruiken bij het maken van analyses en beslissingen. Het project BILOG moet dat veranderen.

Trefwoorden: #analyse, #data, #logistiek, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: pitinan - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Business Intelligence, ofwel het geautomatiseerd verzamelen van gegevens om beslissingen te ondersteunen is bij veel bedrijven een zwakke plek.

Dit blijkt ook uit voorgaande VIL-projecten, waarbij veel data nodig is om tot de nodige inzichten te komen. De meeste bedrijven beschikken wel over deze data, maar kunnen ze niet op een efficiënte manier oproepen en gebruiken.

Nochtans is het waardevolle informatie die ze goed kunnen gebruiken voor het nemen van strategische beslissingen, bij rapporteringen en voor prijsberekeningen.

VIL projectleider Stef Claes: “Bedrijven gaan nog te vaak uit van hun ‘buikgevoel’ om financiële of operationele evaluaties te maken en belangrijke beslissingen te nemen. Doordat ze een beperkt zicht hebben op de nodige data, worden analyses nog te weinig geautomatiseerd uitgevoerd.”

Ook wordt het rapporteren van duurzaamheid steeds belangrijker. De nieuwe CSRD-richtlijn, die recent werd goedgekeurd door Europa, verplicht zo’n 50.000 grote bedrijven jaarlijks hun duurzaamheidsinspanningen te publiceren. Dit heeft impact op kleinere logistieke dienstverleners, die een onderdeel zijn van de supply chain van een bedrijf dat verplicht dient te rapporteren. Reden te meer om efficiënter met data om te gaan.

In dit project zal VIL nagaan welke data nodig is en welke beschikbaar, in welke systemen. Daarna zal een generiek model ontwikkeld worden om belangrijke BI-tools te kunnen implementeren.

Projectdeelnemers: Famiflora - FamiTrans, TLCC, Haesaerts Intermodal, Multimodal Transports & Logistics (MTL), Transics International, Seabird, Van De Velde, VPD, BOMA, Opslag en Distributie Ter Haeghe NV (ODHT), Qargo, BDO Advisory BV, Nolmans Retail Support (Toychamp), Bmatix, DataSense, Vintra, Tailormade Logistics (TML) en IVBO.

Projectpartner: UHasselt