Bouw RECUMO-installatie van start gegaan

Vanaf 2026 zal het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN radioactieve restanten omzetten in laagverrijkt uranium en zuiveren in deze installatie. Die restanten komen van het productieproces van medische radio-isotopen op de site van het IRE.

Trefwoorden: #radio-isotopen, #RECUMO, #SCK CEN

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) behoort België tot de wereldtop in het domein van nucleaire geneeskunde.

Het duo staat immers in voor een kwart van de wereldwijde productie van medische radio-isotopen. Dat zijn radioactieve deeltjes waarmee kankers, hartaandoeningen en andere ziekten opgespoord en/of behandeld kunnen worden.

Om tot een structurele oplossing te komen, werd eind 2018 het RECUMO-project opgestart. Concreet zal het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN de radioactieve restanten omzetten in laagverrijkt uranium en zuiveren. Doel is om daaruit uranium te recupereren, opdat het hoogwaardige materiaal opnieuw ingezet kan worden.

Voordat de eerste restanten hun zuiveringskuur krijgen, moet de installatie nog gebouwd worden. In maart 2022 gaven de bevoegde instanties officieel groen licht. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) verstrekte de oprichtings- en exploitatievergunning, het Vlaams Gewest de omgevingsvergunning. En nu ging de eerste spade in de grond.

Volgens de planning is de oplevering van de installatie voorzien voor 2025. Kort daarna zal SCK CEN de installatie in gebruik nemen en restanten beginnen zuiveren. Die restanten zijn afkomstig van de site van IRE in Fleurus.