Slimme pleister neemt tijdrovend werk van verpleegkundigen over

De Nederlandse TU Eindhoven heeft samen met Philips en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een onderzoek opgestart naar het gebruik van slimme pleisters op de verpleegafdeling.

Trefwoorden: #oncologie, #pleister, #ziekenhuis

Lees verder

research

( Foto: Catharina Ziekenhuis )

ENGINEERINGNET.BE - De komende maanden krijgen alle patiënten die opgenomen worden op de afdeling chirurgische oncologie van het Catharina Ziekenhuis bij binnenkomst een pleister op hun borst geplakt. Die slimme pleister meet elke vijf minuten onder meer de hartslag en de ademhaling.

Die data wordt automatisch beveiligd naar een datasysteem gestuurd. Een complicatie kan zo mogelijk eerder opgemerkt worden en verpleegkundigen hoeven niet drie keer per dag die metingen zelf te doen bij de patiënt. Dat bespaart tijd die verpleegkundigen kunnen inzetten voor andere belangrijke zorgtaken.

De eerste drie maanden worden de data van de pleisters vergeleken met de data die verpleegkundigen driemaal daags handmatig ophalen bij patiënten. Als na drie maanden blijkt dat die data overeenkomen, stoppen verpleegkundigen met handmatige metingen. Ook wordt tijdens het onderzoek gekeken hoe patiënten de slimme pleister ervaren.

De slimme pleister wordt in het Catharina Ziekenhuis, als eerste ziekenhuis in Nederland, al ingezet bij patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan. Zij krijgen na de ingreep de pleister opgeplakt waardoor ze niet een nacht in het ziekenhuis hoeven te blijven.

De slimme pleister stuurt elke vijf minuten vanuit huis data naar het ziekenhuis. Zo worden patiënten in de thuissituatie continu in de gaten gehouden. Als zich complicaties voordoen, wordt de patiënt gebeld en indien nodig alsnog opgenomen in het ziekenhuis.

Naast de slimme pleister onderzoeken de partners ook of slimme camera’s de gezondheid van patiënten in de gaten kunnen houden.