Sealution gebruikt IoT voor intern datanetwerk op zeeschepen

Sealution, een start-up uit Sint-Martens-Latem die een eigen netwerk van ontvangers ontwikkelde dat interne communicatie op zeeschepen mogelijk maakt via een Internet of Things (IoT)-oplossing, haalde in een financieringsronde ruim 1,3 miljoen euro op.

Trefwoorden: #communicatie, #internet of things, #IoT, #schip, #sensor

Lees verder

Techniek

( Foto: Sealution )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf installeert een netwerk van ontvangers of ‘gateways’ (één in elke ruimte) waarmee datasignalen boven- en benedendeks door de wanden van zeeschepen gaan.

De gateways ontvangen en versturen de opgehaalde data via bestaande bekabeling naar een centrale module. Die analyseert, filtert en rangschikt de data, en geeft ze door aan een server die ze visueel kan weergeven op de brug of in de controlekamer.

Via hun Internet of Things (IoT)-oplossing wisselen de apparaten en systemen van het zeeschip 24/7 waardevolle gegevens uit. Er wordt trouwens Bluetooth gebruikt om die nieuwe sensoren met elkaar in contact te stellen, omdat dat minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld wi-fi. Bovendien raken klassieke draadloze netwerken sowieso niet door de stalen wanden van zeeschepen, zeker niet benedendeks.

Deze uitvinding maakt schepen duurzamer en het onderhoud ervan budgetvriendelijker. De permanente data-uitwisseling betekent ook een efficiëntieslag voor bemanningsleden, rederij en de vracht zelf.

CEO en voormalig maritiem officier Sebastian Hamers, CFO Ruben Verplancke, en CTO Romeo Martens haalden nu in totaal 1.315.000 euro op.

Van dat bedrag is 800.000 euro afkomstig van een equity ronde met de Venture Studio Miles Ahead en het investeringsfonds Angelwise, en 200.000 euro via converteerbare leningen van het investeringsplatform Techstars en enkele business angels.

Sealution haalde in september 2022 ook 315.000 euro aan subsidies op via het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het volledige kapitaal zal aangewend worden om van ontwikkeling naar productie(lijnen) om te schakelen.