Sterkste MRI-scanner ter wereld gebouwd in Nederland

Een Nederlands consortium ontvangt 19 miljoen euro om in Nijmegen de eerste MRI-scanner ter wereld te bouwen met een magneetsterkte van 14 tesla, die geschikt is voor onderzoek met mensen.

Trefwoorden: #beeldtechnologie, #MRI, #scan

Lees verder

Nieuws

( Foto: Radboud Universiteit )

ENGINEERINGNET.BE - ‘De nieuwe MRI-scanner wordt geplaatst op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen, en zal beschikbaar zijn voor alle wetenschappers in Nederland. We werken ook samen met internationale partners’, zegt David Norris, projectleider en hoogleraar MRI-technieken aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit.

De nieuwe scanner is van groot belang voor onderzoek naar hersenaandoeningen, aldus Anja van der Kolk, neuroradioloog en arts-onderzoeker bij Radboudumc. ‘Het aantal mensen met hersenaandoeningen is groot en neemt de komende decennia alleen maar toe.'

'Voor veel aandoeningen is er nog geen goede behandeling, omdat we niet precies weten hoe ze ontstaan. Met de 14T MRI-scanner kunnen we zonder te snijden in mensen gedetailleerd kijken naar wat er gebeurt met de hersenen wanneer ze ziek worden, zelfs al in een vroege fase. Hierdoor hopen we nieuwe opties te vinden voor behandeling en misschien zelfs preventie.’

Met de krachtige MRI-scanner is het ook mogelijk om inzicht te krijgen in de stofwisseling van ziektes in de mens en hoe deze te beïnvloeden zijn met medicatie. De hoge spectrale en spatiële resolutie van de 14T MRI is ook in te zetten voor het bestuderen van nieuwe behandelingen van heterogene weefsels, zoals tumoren.

Verder kan de nieuwe scanner neurale circuits bij mensen in kaart brengen met een ongekende spatiale resolutie. Deze zeer gedetailleerde data zijn essentieel voor het ontwikkelen en verfijnen van nieuwe, meer realistische modellen.

Het ‘Dutch National 14Tesla MRI Initiative in Medical Science’ (DYNAMIC) heeft zeven partners: Radboud Universiteit (hoofdaanvrager), Amsterdam UMC, Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit Maastricht, Radboudumc, Spinoza Centre for Neuroimaging – KNAW en Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Elke twee jaar stelt het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geld ter beschikking voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Hiermee wordt de bouw of vernieuwing mogelijk van essentiële infrastructuur voor onderzoek in Nederland.