Gebrek aan digitale beveiliging en focus op AI bij Belgische bedrijven

Slechts één op de twee bedrijven heeft een digitale beveiligingsstrategie en minder dan 50% houdt zicht bezig met nieuwe technologische evoluties als AI, aldus de digiscan van Voka.

Trefwoorden: #AI, #beveiliging, #crime, #cyber

Lees verder

Nieuws

( Foto: wbraga - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, voerde in de afgelopen twee jaar bij zo’n 2000 Vlaamse bedrijven een digitale doorlichting uit. Op vlak van cyberveiligheid heeft slechts één op de twee bedrijven een eigen digitale beveiligingsstrategie. Dit is een lichte verbetering ten opzichte van 2020 toen circa 40% van de bedrijven zo’n strategie had. 

Verder volgt minder dan de helft van de ondernemingen nieuwe technologische evoluties als AI actief op. “Bedrijven gaan nu nog onvoldoende mee met de digitale omslag”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"Laat deze resultaten een wake-up call zijn. Zonder digitale beveiligingsstrategie zijn ondernemingen kwetsbaar in een snel digitaliserende omgeving. Voka wil ondernemingen bijstaan en biedt verschillende oplossingen aan. Samen groeien vereist een sterke digitale versnelling."

De digitale doorlichting ging van start in augustus 2020. Sindsdien boden ruim 1.900 bedrijven een inkijk in hun digitale strategie. Elke digiscan onderzocht verschillende bedrijfsdomeinen: strategie, organisatie, infrastructuur, klanten en leveranciers, en productie. De doorlichting vindt plaats in samenwerking met Deloitte Private en met ondersteuning van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

De belangrijkste resultaten van de digiscan bij zo’n 2000 Vlaamse ondernemingen:

  • 60% heeft geen of geen uitschreven digitale strategie.
  • 44% volgt digitale trends zoals AI niet actief op.
  • 55% behandelt cyberveiligheid ad hoc en heeft geen gedocumenteerde beveiligingsstrategie.

Grote bedrijven doen het dubbel zo goed dan kleine op vlak van digitale transformatie. Die kloof is nergens in Europa zo groot als in België. Zo hebben kmo’s een grote achterstand op vlak van data-analyse.

“Kmo’s hebben minder middelen en mankracht dan grotere ondernemingen, maar door hun kleinere schaal zijn ze wendbaarder om veranderingsprocessen op gang te brengen en uit te voeren. Kmo’s hebben een sterke band met de klant wat hen een enorm strategisch voordeel kan opleveren in de concurrentieslag met puur online spelers”, aldus Maertens.

Ook ondernemingen in de dienstensector scoren beter dan bedrijven uit de maakindustrie. Dienstenleveranciers zijn meestal wendbaarder. Ze worden al langer geconfronteerd met klanten die op zoek zijn naar oplossingen, eerder dan naar producten, wat maakt dat ze een terugverdienmodel hebben dat zich beter leent voor digitale transformatie.