25 miljoen voor geavanceerde microscopie

Een Nederlands consortium, waaronder Wageningen University & Research, krijgt dit bedrag om microscopie op te waarderen en daarmee leven beter te begrijpen en ziektes te bestrijden.

Trefwoorden: #microscoop, #research, #Wageningen

Lees verder

research

( Foto: Wageningen University & Research )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe project NL-BioImaging bouwt voort op de schouders van Antoni van Leeuwenhoek. Hij bestudeerde met zijn eigen microscoop ‘dierkens’ en processen als voortplanting.

Nu, 300 jaar na zijn sterfdatum, maken stormachtige ontwikkelingen in de microscopie het mogelijk om met hoge vergroting processen in levende cellen en organismes zichtbaar te maken en bij te sturen.

Binnen het consortium probeert WUR biologische processen in 3D te visualiseren, als foto of als video. “Met die technieken kun je zien wat er precies in de cel gebeurt en waar moleculen actief zijn”, zegt Jan Willem Borst, universitair docent bij Biochemie en werkzaam bij het Microspectroscopy Research Facility. “Ook kunnen we meten hoeveel van zo’n molecuul aanwezig is.”

In Wageningen bestuderen de wetenschappers vooral plantencellen, maar dezelfde 3D-techniek is ook waardevol bij onderzoek naar kleine organen op een chip.

De verkregen inzichten moeten tot wetenschappelijke doorbraken en geavanceerde toepassingen in de maatschappij leiden. Daarmee kunnen wetenschappers ziektes als kanker, metabole en cardiovasculaire ziektes, en hersenaandoeningen beter begrijpen en nieuwe potentiële strategieën ontwikkelen voor preventie, therapie en genezing.

NL-BioImaging is een samenwerking van alle Nederlandse universiteiten, UMCs en kennisinstellingen als het Nederlands Kanker Instituut en het Prinses Maxima Centrum.

Gezamenlijk trekken de onderzoekers op voor een optimale innovatie, integratie en data analyse. De ambities zijn door geen enkele instelling zelf te verwezenlijken en vragen een gemeenschappelijke aanpak, die door de financiering van 25 miljoen euro mogelijk wordt gemaakt.