Ontwikkeling duurzame moleculen voor geneesmiddelenonderzoek

Een onderzoeksteam van 24 bachelorstudenten en wetenschappers van de Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelde 100 nieuwe, van biomassa afgeleide, moleculen.

Trefwoorden: #geneesmiddel, #molecule, #research

Lees verder

research

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - In de wetenschap is veel vooruitgang geboekt bij het verkrijgen van moleculen uit pyrolyse van biomassapolymeren, zoals cellulose en chitine. Hierdoor zijn unieke moleculen beschikbaar gekomen die op grote schaal en op duurzame wijze worden verkregen.

De moleculen die aan de VU werden ontwikkeld vinden hun oorsprong in Cyrene, een duurzame en goedkope grondstof die wordt verkregen uit cellulose biomassa. Het is een duurzaam alternatief voor klassieke oplosmiddelen, maar het gebruik ervan als bouwsteen in de medicinale chemie is zeldzaam.

Tijdens het onderzoek werd een zogeheten fragment-based drug discovery aanpak gebruikt om ervoor te zorgen dat de moleculen een grotere kans hebben om te binden aan drug targets, en zo uiteindelijk een centraal onderdeel kunnen worden van toekomstige geneesmiddelen.

Het onderzoek werd in drie opeenvolgende semesters uitgevoerd door 24 studenten van de bacheloropleiding Farmaceutische Wetenschappen en begeleid door scheikundigen Tom Dekker, Iwan de Esch, Maikel Wijtmans en collega’s van de sectie Medicinal Chemistry.

Wijtmans: “De door de studenten gesynthetiseerde moleculen zijn divers in hun chemische eigenschappen en kunnen nu getest worden op potentiële drug targets.” Hun bevindingen bieden de mogelijkheid om nieuwe potentiële geneesmiddelen te ontdekken op basis van hernieuwbare, duurzame grondstoffen.

Tijdens hun stages deden deze derdejaars bachelorstudenten onderzoek met directe relevantie voor twee grote vragen in de hedendaagse wetenschap, namelijk hoe we ziektes kunnen bestrijden en hoe we duurzaam gebruik kunnen maken van natuurlijke hulpbronnen.

Deze studie sluit daarmee goed aan bij het internationale streven om toekomstige wetenschappers op te leiden met een 'groene' onderzoeksmentaliteit.