3,8 miljoen euro voor betere recyclage van afval

De Nederlandse Universiteit Twente onderzoekt met bedrijven hoe je uit complexe en natte afvalstromen nieuwe producten maakt, door het isoleren van chemische bestanddelen.

Trefwoorden: #afval, #recycleren

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Nog steeds is het een uitdaging om nuttige bestanddelen uit afval te halen en uit residuen uit de landbouw, papierindustrie en de waterzuivering. Daardoor belandt het grootste deel hiervan in de verbrandingsoven.

Het nieuwe project ReBBloCS, een samenwerking van UTwente en bedrijven verbonden aan het Institute for Sustainable Process Technology, pakt dit probleem aan.

Partners zijn onder meer Tejin, SABIC en DOW Chemical, die behoefte hebben aan grondstoffen uit gerecyclede bronnen, en bedrijven, vaak kleinere start-ups, zoals BioBTX en Recell, die de technologie in huis hebben om de chemische stappen te realiseren, maar dit nog niet op grote schaal kunnen.

De komende vier jaar verbinden deze partijen binnen ReBBloCS hun kennis en zoeken naar manieren om reststromen die nu nog afval zijn om te zetten in grondstoffen voor de chemische industrie, in biobrandstoffen en in biobased plastics.

Chemische omzettingen werken doorgaans met relatief schone en vooral stabiele voedingsstromen. Dat is fundamenteel anders als je afval als voedingsbron inzet. De samenstelling daarvan verschilt van dag tot dag, van vuilniszak tot vuilniszak.

Ook een relatief homogene afvalstroom, zoals gesorteerd plastic afval, geeft problemen. Daarin zitten vaak stoffen, zoals pvc waarin chloor zit, en andere plastics met brandvertragers op basis van broom. Deze stoffen kunnen zoutzuur of waterstofbromide vormen dat machines in een fabriek aantast.

Met extra verwerkingsstappen kun je dergelijke vervuilingen verwijderen of onschadelijk maken. Zo willen de onderzoekers recycleprocessen robuuster maken tegen een wisselende samenstelling van de afvalstroom. Je kunt hiervoor gebruik maken van bijvoorbeeld micro-organismen die stoffen omzetten via hydrolyse, vergassingsprocessen of pyrolyse.

Doel is om chemicaliën te isoleren en te produceren uit een afvalstroom, waaronder grondstoffen voor hoogwaardige producten, zoals kunststoffen, lijm, verf en een sterke aramidevezel. Ook ontwikkelen de wetenschappers een tool voor bedrijven om de meest geschikte recycleprocessen te kiezen.