DEME en C-Biotech pakken PFAS-vervuiling aan met industriële hennep

Met de oprichting van de nieuwe joint venture Fytolutions willen DEME Environmental en C-Biotech PFAS (synthetische per- en polyfluoroalkyl-stoffen)-vervuiling aanpakken met een innovatieve oplossing op basis van industriële hennep.

Trefwoorden: #bodem, #DEME, #joint venture, #PFAS, #sanering, #vervuiling

Lees verder

Techniek

( Foto: smon - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - PFAS is een wereldwijde vervuilende stof die wordt aangetroffen in honderden alledaagse voorwerpen, zoals cosmetica, pannen met antiaanbaklaag en blusschuim.

Fytoremediatie is een bewezen groene technologie voor bodemsanering, waarbij een holistische benadering wordt gebruikt die de kracht van levende planten benut om bodems te reinigen van gevaarlijke stoffen.

Bepaalde planten hebben het vermogen om schadelijke stoffen op te nemen en af te breken wanneer hun wortels water en voedingsstoffen absorberen.

Niet alleen groeit industriële hennep verbazingwekkend snel, tot wel 4 meter in slechts 90 dagen, maar het neemt ook aanzienlijke hoeveelheden CO2 op gedurende de groeicyclus.

​Na een geslaagde haalbaarheidsstudie in Zwijndrecht, zal Fytolutions zich aanvankelijk richten op België en Luxemburg. De activiteiten kunnen daarna worden uitgebreid naar andere landen.

De nieuwe joint venture zal voor elke vervuilde locatie een maatwerkoplossing ontwikkelen. Deze kan een combinatie zijn van fytoremediatie en traditionele sanering.

​Na de oogst worden de vervuilde en niet-vervuilde deeltjes van de hennepplanten zorgvuldig gescheiden. De bladeren met PFAS zullen verantwoord worden afgevoerd.

Satellieten zullen worden ingezet om de CO2-opname zorgvuldig te meten. Naar schatting vangt 1 hectare hennep ongeveer 15 ton CO2 op.