Limburgse start-up maakt energiesimulaties voor Einsteintelescoop

Onder impuls van POM Limburg zal de Hasseltse start-up YPTF-Engineering, samen met het Duitse bedrijf ISATEC, simulaties maken van de energietoevoer uit hernieuwbare bronnen voor de toekomstige Einsteintelescoop.

Trefwoorden: #Corda, #duurzaam, #Einstein, #energie, #Limburg, #telescoop

Lees verder

Nieuws

( Foto: ISATEC )

ENGINEERINGNET.BE - De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum dat de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren bestudeert.

De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 250 meter onder de grond gebouwd, ver weg van trillingen op het aardoppervlak. Het Italiaanse eiland Sardinië en het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio zijn nog in de running om het observatorium te bouwen.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “In 2025 zal Europa de knoop pas doorhakken, maar door meer bedrijven te betrekken wordt onze kandidatuur alsmaar sterker. De komst van de telescoop zou onze regio zo’n twee miljard aan investeringen en 1.500 jobs opleveren.”

Softwareontwikkelaar YPTF-Engineering, gevestigd op Corda Campus, is het zevende Limburgse bedrijf dat op de kar van de Einsteintelescoop springt. De start-up bouwde expertise uit rond e-mobiliteit en duurzame energie.

Samen met het Duitse bedrijf ISATEC (gespecialiseerd is in temperatuurstudie) worden simulaties opgezet rond het energieverbruik van de telescoop, en dit op basis van de beschikbare groene energie. Die simulaties brengen opslagmogelijkheden en energiebronnen in kaart, maar ook de kostprijs van het geheel.

Op piekmomenten zal de Einsteintelescoop enorm veel energie verbruiken. Om daaraan te voldoen, zal er op andere momenten meer energie geproduceerd worden dan nodig. Deze gratis ‘surplusenergie’ kan andere doeleinden dienen, zoals laadstations voor elektrische wagens. En zo wordt de Einsteintelescoop ook een duurzaam verhaal.

Op de foto: ISATEC ontvangt samen met YPTF-Engineering een ET2SME's innovatievoucher.