Samenwerking Coolbrook en Linde voor een duurzamere petrochemische industrie

Doel van dit partnerschap is om samen te werken aan de ontwikkeling en inzet van Coolbrooks RotoDynamic Reactor (RDR)-technologie om verbranding van fossiele brandstoffen te vervangen door schone elektriciteit in ethyleenfabrieken.

Trefwoorden: #Coolbrook, #elektriciteit, #engineering, #industrie, #Linde, #petrochemie

Lees verder

Techniek

( Foto: Coolbrook )

ENGINEERINGNET.BE - Beide bedrijven zijn overeengekomen om de ontwikkeling, industrialisatie en toepassing van Coolbrooks RDR-technologie en de integratie ervan in bestaande ethyleeninstallaties en nieuw te bouwen installaties te versnellen.

Ze zullen hun oplossingen gezamenlijk aanbieden aan grote bedrijven in de petrochemische sector. Bij deze samenwerking zal Coolbrook verantwoordelijk zijn voor alle componenten die gerelateerd zijn aan hun RDR-technologie, zoals de elektrische aandrijving en de eerste fase van de productkoeling.

Linde Engineering zal vervolgens de bredere integratie van de technologie leiden inclusief de massa- en energie integratie met de downstream installaties en de engineering- en ontwerp activiteiten die hiermee gemoeid zijn.

Het stoomkraken in ethyleenfabrieken is het een van de meest energie-intensieve en CO2-uitstotende industriële processen ter wereld. Met de gepatenteerde RDR-technologie is het mogelijk om in stoomkrakers de verbranding van fossiele brandstoffen te vervangen door elektrificatie om de wereldwijde CO2-uitstoot met ongeveer 200 miljoen ton per jaar te verminderen.

Bovendien verbetert de RDR-technologie de energie-efficiëntie met als doelstelling om de ethyleenopbrengst te verhogen in vergelijking met traditionele kraaktechnologieën.

De technologie wordt momenteel getest in een grootschalige pilot op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, waarbij de prestaties van de RotoDynamic Reactor voor de petrochemische sector en de RotoDynamic Heater (RDH) voor procesverwarming bij hoge temperatuur in diverse andere industriesectoren worden getest.

De volgende mijlpaal is het inzetten van de technologie in de eerste commerciële demonstratieprojecten op locaties van afnemers, die in 2024 operationeel moeten zijn. Volledige commerciële inzet zal naar verwachting rond 2025 mogelijk zijn.

Op de foto (vlnr.): Dr. Gunther Kracker, Director en Head of Product Management & Cost Estimation Sustainable Hydrocarbon Solutions en Dr. Ing. Marc Schier, Vice President, Head of Sustainable Hydrocarbon Solutions bij Linde Engineering. Daarnaast Ilpo Kuokkanen, Executive Chairman, en Joonas Rauramo, CEO van Coolbrook.