iTraceiT ontwikkelt diamantpaspoort op basis van blockchain en QR-codes

Het Belgische softwarebedrijf iTraceiT heeft de allereerste software ontwikkeld die de volledige weg van diamanten, van mijn tot juwelier, in kaart brengt. Ongeacht de grootte, waarde, ruw of geslepen en uit welk deel van de wereld ze vandaan komen.

Trefwoorden: #blockchain, #paspoort, #QR-code, #scan, #software

Lees verder

Techniek

( Foto: iTraceiT )

ENGINEERINGNET.BE - De roep om de herkomst van diamanten te traceren klinkt steeds luider. Niet alleen vanuit officiële instanties zoals de Europese Unie en de G7, maar ook vanuit de sector en de consument.

Juweliers moeten klanten steeds vaker zwart op wit kunnen aantonen dat hun diamanten ethisch en duurzaam zijn. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de vraag tot een boycot van Russische diamant, is die vraag alleen maar prangender geworden. De software van iTraceiT kan hierop een efficiënt antwoord bieden.

Frederik Degryse, CEO van de Belgische start-up iTraceiT: “Wil je als juwelier of eindconsument weten waar je diamant precies vandaan komt, dan scan je simpelweg onze QR-code om het hele levensverhaal van de edelsteen te lezen.”

Dat uitgebreide paspoort is enkel mogelijk wanneer alle spelers op elk niveau van de levenscyclus van diamanten de nodige informatie voorzien. Hun software laat elke partij toe al dat bewijsmateriaal op een eenvoudige manier toe te voegen: foto’s van de ruwe diamant, video’s van het slijpproces, aankoopfacturen, vervoersdocumenten, certificaten, ...

Bestaande systemen hoeven niet overboord gegooid te worden. Deze software laat verschillende systemen toe om met elkaar te communiceren, zodat elke diamant een volledig en beveiligd digitaal paspoort krijgt.