Data Core moet onderzoek in life sciences ondersteunen

Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar een structureel beheer van de steeds groeiende hoeveelheid data die in levenswetenschappelijk onderzoek wordt gegenereerd, lanceert VIB haar Data Core faciliteit.

Trefwoorden: #data, #life sciences, #onderzoek, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij technologische vooruitgang maakt de life sciences sector een gigantische en immer groeiende toevloed aan data mee.

Daarbij gaat het om zogenaamde high-throughput technologieën zoals next-generation sequenering en nieuwe beeldvormingsmethodes. Die technieken bieden baanbrekende inzichten in moleculaire mechanismen en biologische processen en zijn gebaseerd op immense hoeveelheden data.

Ter vergelijking: om een volledig menselijk genoom te beschrijven zouden 130 boekvolumes nodig zijn waarbij elke pagina dubbelzijdig bedrukt is met een 4-punts lettergrootte, ofwel 3 miljard letters.

VIB schat dat het naar schatting 10 petabyte aan data beheert (omgerekend zo’n 10 miljoen gigabyte). Het spreekt voor zich dat een dergelijke data-explosie met de nodige uitdagingen gepaard gaat.

De Data Core zal verschillende aspecten van onderzoeksdata beheren. Zo zal ze instaan voor de opslag, analyse en het delen van data en kunnen onderzoekers er ook beroep op doen voor de infrastructuur en diensten die nodig zijn om grote datasets te managen.

Om de kwaliteit, reproduceerbaarheid en standaardisatie van de beschikbare data te verzekeren, zal er een platform gebouwd worden om metadata aan data toe te kennen op een gebruiksvriendelijke manier. Dat moet onderzoekers helpen om aan de voorwaarden van onderzoeksfinanciering te voldoen.

Bovendien wordt het zo makkelijker om data voor analyse en samenwerkingen te delen tussen verschillende onderzoeksgroepen.