VEGACAP 65 bewijst zichzelf bij Ineos Inovyn

Ineos Inovyn werd geconfronteerd met de uitdaging om de poederniveaus in de trechters aan de uitgang van zijn PVC drogers betrouwbaar te detecteren. Daarom koos het voor een niveaumeet-instrument dat ook in een stoffige omgeving betrouwbaar blijft.

Trefwoorden: #Ineos, #meting, #niveau, #poeder, #sensor, #VEGA

Lees verder

Partner Info

( Foto: VEGA )

ENGINEERINGNET.BE - Na een uitgebreide testperiode heeft de VEGACAP 65 zichzelf bewezen. Het analoge signaal van de niveausensor ondersteunt niet alleen een betrouwbare bewaking van de poederniveaus in de trechters, maar biedt vooral een robuuste en duurzame oplossing tegen verstoppingen.

De Ineos groep  is Europa's grootste producent van vinylproducten. Ineos Inovyn heeft drie productie-vestigingen in België, waarvan één in Jemeppe-sur-Sambre en twee in Antwerpen (in Lillo en Zandvliet). De activiteiten op de site van Jemeppe-sur-Sambre, die ongeveer 500 mensen tewerkstelt, zijn toegespitst op de productie van zout, waterstof, natrium-hypochloriet, chloor, natronloog, VCM en PVC.

Deze site, één van de grootste productiefaciliteiten van PVC in Europa, levert jaarlijks bijna 420.000 ton aan producten aan belangrijke sectoren zoals de bouw-, automobiel- en leidingsector. Het PVC wordt verkregen door de polymerisatie van vinylchloride, een reactie bij hoge druk en hoge temperatuur. Er zijn ook verschillende raffinagebewerkingen nodig.

Het PVC heeft aanvankelijk de vorm van een poeder of hars voordat het door toevoeging van additieven tot een afgewerkt product wordt verwerkt. Deze poeders worden aan de uitgang van de droger opgevangen door een trechter, die moet worden onderworpen aan nauwkeurige niveaudetectie. Enerzijds om de productie te optimaliseren, maar anderzijds ook om overvulling te vermijden. De niveau-detectie vindt in de trechter zelf plaats.

Verstoppingen verstoren de detectie van het poederniveau 
De keuze viel in eerste instantie op een klassieke niveausensor met trilplaatjes. Maar al snel dook er een probleem op: verstopping. Het bijzonder fijne en plakkerige PVC poeder hoopt zich namelijk geleidelijk op rond de binnenwanden van de trechter … en op de sensor met trilplaatjes. Hierdoor wordt de niveaudetectie uiteindelijk beïnvloed, zonder te kunnen voorspellen wanneer dit zal gebeuren.

Een serieus probleem voor de Ineos Inovyn teams, die voortdurend waakzaam moeten blijven en het proces indien nodig stilleggen. Voor een efficiënt beheer van de PVC voorraad en een goed functionerende productie moeten de toegelaten boven- en ondergrenzen van het poederniveau haarfijn worden gedetecteerd.

Daarom koos het bedrijf voor een op maat gemaakte, robuuste en duurzame oplossing, rechtstreeks ontworpen door een expert in het veld. VEGA, een wereldwijde groep die al meer dan 60 jaar is gespecialiseerd in niveaudetectie, stelde in 2019 voor om een test uit te voeren met een sensor met een stroomuitgang van 4 - 20 mA: de VEGACAP 65.

Vincent Vanwelde, Field Manager bij VEGA België.  (©VEGA)

Vroegtijdige detectie van verstoppingen dankzij de capacitieve meetsonde VEGACAP 65 
Aan de basis van deze hoogwaardige niveausensor ligt een eenvoudig idee: grootschalige verstoppingen vanaf het prille begin detecteren. Hiertoe monitort de sensor de evolutie van de waarden aan de stroomuitgang. We concentreren ons vooral op de bekende instelwaarde van 10 mA voor de stroomuitgang van 4 - 20 mA die aangeeft dat er geen product rond de VEGACAP 65 aanwezig is.

Bij deze drempelwaarde gaan we er dus van uit dat er geen product rond de sensor aanwezig is. Vanaf een waarde van 12 of 13 mA is er wel sprake van een verstopping. De sensor kan deze waarden perfect interpreteren en de resultaten communiceren als de verschillende detectiedrempels en de verstoppingswaarde op de stroomuitgang van de sensor correct zijn ingesteld. Deze functie wordt niet ondersteund door klassieke sensoren die volgens het alles-of-niets-principe werken. Maar daar houden de voordelen niet op.

Eén sonde, veelzijdig en aanpasbaar aan alle situaties 
De gebruiker kan de sensor zelf kalibreren en het uitgangssignaal aanpassen. Zo kan hij de lage en hoge detectiewaarden en de verstoppingswaarde aanpassen aan de behoeften van de toepassing. En het wordt nog beter: het oppervlak van de niveausensor heeft een flexibel gedeelte zodat het detectieoppervlak kan mee bewegen met het product ter hoogte van de sensor, waardoor de poederafzettingen 'natuurlijker' en gemakkelijker kunnen worden afgevoerd.

Een ingenieuze oplossing om de vorming van verstoppingen aanzienlijk te vertragen in vergelijking met een onbuigzame detectieoplossing met trilplaatjes. De gebruiker kan de sensor opnieuw kalibreren en aanpassen aan de gewenste lengte van het gekozen detectiepunt. Dat betekent dus dat hij slechts één sensor nodig heeft.

Bemoedigende resultaten na anderhalf jaar testen 
De VEGACAP 65 oplossing werd ander-half jaar lang getest en verder door-ontwikkeld en tot slot gevalideerd door Ineos Inovyn. “De VEGACAP 65  
werkt perfect”, aldus Tony Charlot, verantwoordelijke voor engineering, instrumentatie en elektriciteit bij Ineos Inovyn.

Tony Charlot, verantwoordelijke engineering, instrumentatie en elektriciteit bij Ineos Inovyn. (© VEGA)

“We kunnen deze bijzonder veelzijdige niveausensor op verschillende trechters installeren, omdat we zelf de detectielengte kunnen inkorten. Bovendien heeft hij een bijzonder betrouwbaar schakelpunt dankzij het grote afhanggewicht. Een dergelijk hoge betrouwbaarheid is essentieel tijdens het vullen van de silo.” Hij benadrukt ook het belang van de continue meting, dankzij het analoge signaal dat de VEGACAP 65 levert.

“Op die manier kunnen we de werking permanent bewaken, wat vooral belangrijk is bij verstoppingen, defecten, verandering van hars ...”, vervolgt hij. Vincent Vanwelde, Field Manager bij VEGA Belgium, benadrukt hoe belangrijk een betrouwbare, robuuste en nauwkeurige detectie in dit type trechter is. “Een nauwkeurige niveaudetectie leidt automatisch tot geoptimaliseerde voorraad- en productieniveaus.”

Hij vertelt verder: “Dankzij zijn bijzonder robuuste mechanische constructie ondersteunt de VEGACAP 65 een bijzonder lange levensduur van deze sensor (we bezoeken regelmatig installaties waarvan de VEGACAP 65 sensoren in perfecte staat verkeren hoewel ze meer dan 20 jaar geleden zijn geïnstalleerd). INEOS Inovyn kan dus profiteren van een hoog rendement.”

Tot slot merkt hij op dat “de VEGACAP 65 bijzonder gebruiksvriendelijk is, met een bijzonder eenvoudige montage en inbedrijfstelling.”

www.vega.com

Over Ineos Inovyn 
Met een jaaromzet van 4,5 miljard euro heeft Ineos Inovyn ongeveer 4.200 werknemers voor zijn activiteiten op het gebied van chemische productie (vijftien productie-sites), verkoop en marketing in acht landen in heel Europa.

Het portfolio van Ineos Inovyn bestaat uit een uitgebreid assortiment toonaangevende producten die zijn onderverdeeld in vinyls voor algemeen gebruik, speciale vinylproducten, organische chloorderivaten, chloor-alkali-derivaten en waterstof- en vinyltechnologieën. Het jaarlijkse commerciële productievolume van Ineos Inovyn bedraagt circa 10 miljoen ton.

De industriële site van Jemeppe-sur-Sambre bestaat al bijna 125 jaar. In 2016 verkocht Solvay de PVC activiteit aan Ineos Inovyn, om zich volledig op de peroxide-activiteit te concentreren. In 2017 investeerde Ineos Inovyn in een nieuwe, hypermoderne onderzoeks-, technologie- en engineeringfaciliteit op de locatie ter ondersteuning van de bredere bedrijfsactiviteit van Ineos Inovyn.